Hampus Jarnlo, redaktionschef StockholmDirekt. Foto: Sacharias Källdén

JARNLO: Coronalarm – nu oroas jag av folks egoism

Redaktionschef Jarnlo minns alla chefer han har sett kallsvettas på arbetsplatsen, helt uppenbart sjuka, och hoppas nu att alla tänker till.

  • Publicerad 21:08, 3 mar 2020

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Alla som har barn i förskolan vet hur svårt det kan vara att avgöra när de är redo att möta sina vänner igen efter en sjukdomsperiod. Feberfri minst ett dygn och ett allmäntillstånd som är sådant att de orkar en hel dag i stimmig miljö. Bra tumregler, men det sistnämnda kan vara svårt att bedöma när huvudpersonen är en tvååring som ger rätt svajiga svar på ens frågor.

Då återstår ett visst mått av chansning. Och chansa verkar föräldrar göra hejvilt. Efter veckor av vabkaos har man sett lätt jäktade föräldrar lämna barn på förskolan som i ärlighetens namn nog borde varit hemma minst en dag till.

Vårdslösa chansningar

För att inte tala om alla chefer jag har sett kallsvettas på arbetsplatsen, helt uppenbart sjuka, genom åren. Vid de tillfällena är tempot i vårt samhälle så upptrissat att det blir direkt egoistiskt: "Jag har inte tid att vara sjuk just nu. Att jag riskerar att smitta alla andra hinner jag faktiskt inte tänka på idag". Typ.

Jag hoppas att de försiktighetsåtgärder många vidtar nu när coronarapporteringen peakar håller i sig även när medierna lugnar sig. Men tyvärr tror jag att det är då historierna om vårdslösa chansningar om folk som gick till jobbet trots uppenbara symptom tar vid. Jag hoppas verkligen att jag har fel.