Redaktionschef Jarnlo och det skjutna vildsvinet. Foto: Sacharias Källdén/Privat

JARNLO: Ett skjutet vildsvin i stan upprör mer än kött på tallriken

"Den jäveln var stor", sa ett ögonvittne. Strax efter det avlivades vildsvinet på Söderorts kanske deppigaste gata Nioörtsvägen i Midsommarkransen – ett tiotal meter från E4. Rimligt, tycker redaktionschef Jarnlo.

  • Publicerad 21:00, 11 feb 2020

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Nästan varje natt när jag cyklade hem från jobbet vid Globen för tio år sedan fick jag sällskap av rådjur. Nuförtiden är det harar som nästan dagligen möter mig och barnen på väg till eller från förskolan.

En och annan villaägare är säkert less på att de här djuren tar för sig väl mycket av deras trädgårdsskafferi. Men de allra flesta stockholmare tycker nog, precis som jag, att det är rätt mysigt när djur och natur kommer så tätt inpå oss även i en storstad.

Lite mer skakig blev jag när jag hörde att ett vildsvin bökade runt i Söderort förra veckan. "Den jäveln var stor", sa ett ögonvittne till vår reporter Elina Lundberg. Strax efter det avlivades vildsvinet på Söderorts kanske deppigaste gata Nioörtsvägen i Midsommarkransen – ett tiotal meter från E4.

Oändligt sorglig skandal

"Cased closed", som stadens frispråkige viltvårdare Tommy Tuvunger uttryckte det. Inte helt orimligt agerat med tanke på att det troligtvis något stressade, vilda djuret hade en hårt trafikerad motorväg på ena sidan om sig och en tätbebyggd närförort på andra.

Men i en lokal Facebookgrupp tyckte många att det var oändligt sorgligt och en skandal att vildsvinet inte längre fick leva. Som vegetarian upprörs jag faktiskt mer av att många fortfarande okynnesäter klimatvidrigt processat kött vars ursprung är höljt i dunkel.