Hampus Jarnlo, redaktionschef StockholmDirekt. Foto: Sacharias Källdén

JARNLO: Facebook kan aldrig ersätta seriös lokaljournalistik

Det där Facebookinlägget om höga smällarna som någon tror är "ännu en skottlossning" får ofta fäste snabbt som attan och blir fort ett fastslaget faktum. Då behövs vi, skriver redaktionschef Jarnlo.

  • Publicerad 21:00, 13 nov 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"Var det någon som hörde de höga smällarna i centrum? Skottlossning igen?"

Frågorna är saxade från valfri lokal Facebookgrupp i Stockholm. Ni vet grupperna där lokalbor diskuterar allt från bortsprungna katter och stadsdelens bästa pizza till att varna för rånare och starta namninsamlingar för nedläggningshotade verksamheter.

De lokala Facebookgrupperna är definitivt ett viktigt arbetsredskap för oss. Både för att hitta angelägna artikeluppslag, men också för att dela våra nyheter bland läsarna de berör.

"Sluta spamma oss"

Vi lokaljournalister är också ett välkommet inslag i många grupper. När det funkar som bäst blir vi inpingade av lokalbor som vill att vi ska kika vidare på och utreda obesvarade frågor. Men vi möter ju även en del motstånd. "Sluta spamma oss med era clickbait-rubriker. Gör reklam nån annanstans."

Men så här är det. Det där inlägget om höga smällarna som någon tror är "ännu en skottlossning" får ofta fäste snabbt som attan. Den ursprungliga frågan blir fort ett fastslaget faktum som följs av de obligatoriska "vart är Sverige på väg"- och "dags att flytta"-kommentarerna.

I det läget är det faktiskt lokaltidningens förbannade plikt att reda ut, balansera och göra seriös journalistik av det. Förvånansvärt ofta var den där höga smällen inte ett pistolskott – utan en vanlig smällare.