Hampus Jarnlo, redaktionschef StockholmDirekt. Foto: Sacharias Källdén

JARNLO: Hur försiktiga är vi när coronakrisen blir vardag?

"Det känns symptomatiskt för vårt samhälle att både folk och politiker skriker efter snabba lösningar även på väldigt komplexa problem", skriver redaktionschef Jarnlo om coronakrisen.

  • Publicerad 20:00, 17 mar 2020

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"Jag hoppas att de försiktighetsåtgärder många vidtar nu när coronarapporteringen peakar håller i sig även när medierna lugnar sig", skrev jag på det här utrymmet för två veckor sedan.

Är det något coronakrisen lärt oss är det att alla försök till förutsägelser, likt den jag gjorde ovan om medierapporteringen, tenderar att falla platt. Det spelar ingen roll hur initierad en expert är, de allra flesta verkar nu överens om att det inte går att säga exakt hur coronaviruset ska stoppas – eller spridas på minst dåligt sätt.

Vad händer när tålamodet tryter?

Ändå menar flera länder runtom i världen att de "agerar kraftfullt" när de stänger både gränser, skolor och förskolor. Jag är ingen expert och kan inte bedöma om det är rätt eller fel väg att gå. Men det känns symptomatiskt för vårt samhälle att både folk och politiker skriker efter snabba lösningar även på väldigt komplexa problem. Vi har varken tid eller råd att vara sjuka: "stäng allt nu så kan vi köra på som vanligt sen".

Frågan är vad som händer när tålamodet tryter och restriktionerna börjar hävas. Om inte allt är totalt nedstängt under lång tid – vilket känns både osannolikt och orimligt när ekonomin pressas hårt – är det sannolikt att coronaspridningen tar ny fart då och krisen blir vardag.

Då är det nog tyvärr många, utanför de uppenbara riskgrupperna, som inte är fullt lika försiktiga som nu.