Hampus Jarnlo, redaktionschef. Foto: Sacharias Källdén

JARNLO: Katterna är kittet som håller ihop Stockholm

Berättelserna om våra fyrbenta vänner starka känslor. Det är sjukt men fint, skriver redaktionschef Hampus Jarnlo.

  • Publicerad 12:37, 9 okt 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"Hej! Såg att jag hade ett missat samtal, gäller det katten Tiger?"

Vår fotograf Zacke stötte för ett tag sen på en okänd katt i sin trappuppgång som verkade vilse, ringde numret på halsbandet och fick SMS-svaret ovan från kattens ägare. Vidare konstaterade husse att Tiger bara är "väldigt uppsökande så du kan släppa ut honom igen! Han bor i Bagarmossen men brukar vara i Skarpnäck! Tack för att du bryr dig!".

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och bryr sig om katter är det uppenbarligen fler som gör. Varje vecka svämmar lokala Facebookgrupper över av efterlysningar av bortsprungna katter. Det märkliga är att det inte bara är kattägare som är avsändare. Många efterlysningar är gjorda av lokalbor som har sprungit på katter som ser lite vilsna ut. En bild och rätt ut på Facebook bara: "Såg den här katten i centrum nyss. Verkade lite vilsen. Någon som vet vems det är?". Överraskande ofta får de här oadresserade frågorna också ett svar.

Kändiskatt i Söderort stals i t-banan

Magnus Björn, ägare till hela Björkhagens älskade katt Cato, verkar däremot inte vara typen som oroar sig i onödan. När vår reporter Christoffer till slut fick tag i honom för att kontrollera ett tips vi fått om att Cato kidnappats kom svaret från Magnus spontant: "Jag har inte sett Cato på hela helgen men ibland är han ju borta och kommer tillbaka".

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men uppgiften att katten stulits visade sig tyvärr stämma och Magnus Björn kastade efter samtalet från oss ut en efterlysning på Facebook som på mindre än ett dygn nu delats snart 1 000 gånger. Det är lite sjukt – men väldigt fint – att vi bryr oss så mycket om våra fyrbenta vänner. Man skulle bara önska att det engagemanget gick igen i fler frågor. Fast det är en annan diskussion. Just nu önskar jag bara att Cato får komma hem till sitt älskade Björkhagen.

Känner ni Kärrtorps kändaste katt?