Hampus Jarnlo, redaktionschef StockholmDirekt. Foto: Sacharias Källdén

JARNLO: Kroglivet börjar vakna till liv i förorten

Listan över krogar i Söderort som lockar både lokal- och innerstadsbor börjar bli ganska lång. Nu tror redaktionschef Jarnlo att ännu fler kommer haka på trenden.

  • Publicerad 21:00, 6 nov 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Härom helgen trillade jag och familjen in på Herrängens gård där vi serverades en stabil söndagslunch till ett hyfsat rimligt pris. Några kilometer bort ligger klassikern Långbro värdshus och ytterligare två stenkast bort ligger Michelinkrogen Aloë.

När vi besökte tv-aktuella Daniel Höglander – som driver det sistnämnda stället – för några veckor sen var han besviken över att inte fler vågar satsa på bra käk utanför innerstan.

"Det har inte hänt ett skit", sa han om hur det gastronomiska utbudet förändrats i förorten de senaste fem åren.

Fler kommer satsa

Jag håller inte med! I veckan stod det klart att proffskocken Richard Söderberg öppnar krog i ett attefallshus i sin villaträdgård i Älvsjö. På Telefonplan fick mångåriga restaurang Landet förra året sällskap av populära burgarkedjan Krubb. Och i Kransen har hajpade mackstället Scandwich snabbt blivit en ny älskling i området.

Centan i Bagis, Två små svin i Årsta och Matateljén i Gamla Enskede. Visst, allt är inte fine dining. Men listan över krogar i Söderort som lockar både lokal- och innerstadsbor börjar bli ganska lång.

Och i takt med att hyrorna når bisarra nivåer i innerstan och arga bostadsrättsföreningar slänger ut restauranger de tycker låter för mycket tror jag att fler duktiga krögare kommer satsa på förorten.