Hampus Jarnlo, redaktionschef StockholmDirekt, skriver om prisskillnaderna runt Långsjön. Foto: Sacharias Källdén/Claudio Britos

JARNLO. Långsjön har blivit en knivskarp gräns

Närheten till ett "dyrare" område leder ofta till att den "billigare" grannen får ett oförtjänt dåligt rykte, skriver redaktionschef Jarnlo om de stora prisskillnaderna runt Långsjön.

  • Publicerad 20:00, 29 jan 2020

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

När andan faller på brukar jag springa runt Långsjön. En härlig löptur i vacker villamiljö på båda sidor av sjön. Visst tycker jag att det är lite extra mysigt på solsidan i Stockholm där Älvsjö breder ut sig. Men skuggsidan i Segeltorp i Huddinge går inte heller av för hackor. Så stor skillnad är det inte.

Därför blev jag paff när jag läste Rósanna Róbertsdóttirs och Claudio Britos intressanta reportage från Långsjön som visar att priset för ett vanligt hus på Stockholmssidan är nästan 2,5 miljoner (!) dyrare än på Huddingesidan.

"Nåja, allt är relativt"

Knivskarpa gränser finns ju på fler håll i Stockholm. Mälarhöjden/Bredäng, Hässelby villastad/Smedshagen, Spånga/Tensta och Örby slott/Östberga för att nämna några exempel. Men i de fallen beror gränsen till stor del på att ena området domineras av villor och andra av hyresrätter.

Gemensamt för alla exempel är dock att närheten till ett "dyrare" område ofta leder till att den "billigare" grannen får ett oförtjänt dåligt rykte. Eller som en kvinna i Älvsjö uttrycker det: "Jag skulle aldrig kunna tänka mig bo i Huddinge".

Nåja, allt är relativt. Vi är nog rätt många som skulle kunna tänka oss en 5,4-miljonersvilla i sjönära läge i Segeltorp om vi hade haft råd. Även om namnet Älvsjö klingar bättre i mäklarnas ordbok.

Kartläggning: Stor prisskillnad runt Långsjön