Hampus Jarnlo, redaktionschef. Foto: Sacharias Källdén

JARNLO: M kan krossa MP – då vinner S

M och MP:s förhandlingar i Stockholms stad kommer bli stenhårda och kan sluta med att S blir den stora vinnaren, skriver redaktionschef Hampus Jarnlo.

  • Publicerad 13:03, 11 sep 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Nyheten att Miljöpartiet – innan de ens träffat sina rödrosa kollegor S, V och Fi – börjat förhandla med Moderaterna och resten av alliansen om att styra Stockholms stad de närmaste fyra åren var minst sagt överraskande. Yin och yang, så kan man väl summera M och MP:s relation i Stockholm den senaste mandatperioden.

Wanngård (S) står fast vid att MP sviker

Trängselskatt, p-avgifter, dieselförbud, cykelsatsningar, bilfria gator, feministisk snöröjning. Där har ni listan över MP:s viktigaste trafikpolitiska frågor i Stockholm. Säga vad man vill om trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), men han har verkligen gått från ord till handling och trummat på trots att kritiken ibland varit högljudd. Vem som gapat högst? Inte sällan M och deras väljare. Istället har de – och resten av alliansen – gått till val på att bygga motorvägstunneln Östlig förbindelse. Ett projekt som skulle slita sönder MP inifrån om de tvingas vara med och rösta igenom det.

Då har jag inte ens nämnt Bromma flygplats, frågan om socialbidrag till papperslösa – där M säger blankt nej och MP tvär-ja – och alla byggprojekt i Stockholm där M beskyllt MP för att hindra utvecklingen. Exempelvis stora planen för Hammarbyskogen som MP lokalt fortfarande vill stoppa helt.

Det faktum att Centerpartiet – som nu är nästan lika stora som ett skadeskjutet MP i Stockholm – också lär göra anspråk på trafik- och miljöborgarrådsposterna som MP ägt i det rödgrönrosa styret, gör att förhandlingarna kommer bli stenhårda för Helldén och kompani.

Helldén villig att samtala med alla – utom SD

Det är nog ingen slump att det var Karin Wanngård (S) som spred nyheten om M och MP:s pågående förhandling till höger och vänster igår. Hon vet ju också att det kommer bli blodigt och sätter nu sitt hopp till att förhandlingarna ska krascha. Om de gör det är S den stora vinnaren. Då är det givet att Wanngård själv tänker försöka ta makten. Och om de överhuvudtaget vill göra det tillsammans med MP kommer det vara ett rejält sargat parti S får till förhandlingsbordet. Ett högt spel av S – frågan är om det är för högt.