Hampus Jarnlo, redaktionschef StockholmDirekt, skriver om en sprucken hästkastanj på Södermalm. Foto: Stockholms stad/Sacharias Källdén

JARNLO: Makthavarna är livrädda för en ny almstrid i Stockholm

Frågan om träd är uppenbarligen på liv och död i Stockholm, skriver redaktionschef Jarnlo.

  • Publicerad 21:00, 3 dec 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

I förra veckan fick vi ett mejl från trafikkontoret. På en hel A4 förklarar stadens tjänstemän utförligt varför de måste fälla en sprucken hästkastanj på Södermalm och ersätta den med ett trumpetträd. Vi snackar alltså om ett enda, rejält skadat, träd som enligt arboristernas "riskbedömning enligt internationell standard" sannolikt "kollapsar eller tappar grenar" om det inte sågas ned.

I veckan var det dags igen. Då hörde bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) av sig och ville träffa oss på Skogskyrkogården. Anledning? Det går almsjuka i närheten av världsarvet så "för att minska spridningsrisken måste en alm fällas och resten vaccineras". Återigen har experterna kommit fram till att ett enda träd måste fällas och staden känner sig nödgad att kalla in lokaltidningen för att lägga alla korten på bordet.

Almsjuka på Skogskyrkogården – nu ska ett  träd fällas

Jag förstår ju vad den här ängsligheten grundar sig i. Ett flitigt återkommande tips vi får är självutnämnda experters utlåtande om att ett träd som just fällts inte var sjukt. Ingen är ofelbar – inte ens stans arborister som säkert misstagit sig mer än en gång. Och frågan om träd är uppenbarligen på liv och död i Stockholm. Politikerna vet att en enda felaktig fällning snabbt kan leda till en ny almstrid.