Hampus Jarnlo, redaktionschef. Foto: Sacharias Källdén

JARNLO: Nu slutar jag cykla mot rött

Redaktionschef Hampus Jarnlo cyklade mot rött. Därför ska han aldrig göra det igen.

  • Publicerad 16:14, 4 sep 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"Go, go, go. You're gonna win man". Jag har precis smygrullat förbi rödljuset när den medelålderns mannen i full träningsoutfit och tävlingscykel skriker orden efter mig. Vi befinner oss på Hornsgatans högsta punkt mellan Hornstull och Zinken och han har stannat för rött – jag har inte gjort det. En snabb blick över axeln för att säkra att ingen polis ser mig – och vips är jag förbi.

Men det där orden sjunker verkligen in i mig. Varför så bråttom? Och är det verkligen konstigt att vi cyklister får så mycket skit i den här stan när vi beter oss på det sättet? Jag skulle aldrig få för mig att göra samma sak om jag satt bakom en ratt. Hyckleri och ögontjäneri. Jag skäms faktiskt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Några dagar senare när jag passerar Slussen är polisen där och bötfäller rödljuscyklare på löpande band. Vi skriver en kort nyhet och trots ett mycket deppigt facit – 20 bötfällda cyklister på 25 minuter (!) – reagerar ändå flera cyklister på vår artikel genom att börja peka finger – åt bilister. Men de då! De kör och stannar minsann i cykelbanor hela tiden. Fokusera på dem istället, polisen!

Så vi gör en uppföljning där polisen får svara på kritiken som de menar är skev eftersom "90 procent av trafikpolisens arbete fokuserar på motortrafikfordon". Uppföljningsartikeln får rubriken "Cyklister rasar mot polisinsats vid Slussen". Då tar det hus i helvete på riktigt, med reaktioner som: Tack för den vinkeln StockholmDirekt, ni spädde just på cyklisthatet ytterligare! Trots att vi bara lyft den kritik flera cyklister själva tryckt på efter vår första artikel. Det är inte lätt att göra rätt.

Eller förresten, det är det visst det! Sluta cykla mot rött, stanna för fotgängare vid övergångsställen, visa hänsyn och låt bli att cykla på trottoarer. Jag vet att majoriteten av alla cyklister i Stockholm redan gör det. Men sent ska vi syndare vakna, så gör som jag och anslut till de laglydigas sida redan idag. Jag lovar, det är värt det.