Hampus Jarnlo, redaktionschef StockholmDirekt. Foto: Sacharias Källdén

JARNLO: Smaklöst att raljera över andras trauman

"Att låta alla få bearbeta en kris i fred – utan att någon annan på ett raljant och mycket lågt sätt försöker göra politik av det – handlar faktiskt bara om helt vanlig mänsklig anständighet", skriver redaktionschef Jarnlo.

  • Publicerad 21:00, 14 jan 2020

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Sorgen var djup på flera skolor och arbetsplatser runtom i Stockholm när de i förra veckan nåddes av beskedet att deras klass- och arbetskamrater dött i den fruktansvärda flygplanskraschen i Iran.

Samtidigt som mängder av människor bearbetade traumat började ett antal personer på twitter "skoja om" och ifrågasätta hur svenska de avlidna svenska medborgarna egentligen var. Det är så djupt osmakligt att det faktiskt knappt går att ta in.

Inga jämförelser mellan händelserna i övrigt. Men i veckan var det dags igen för twitter-mobben att veva igång när en kraftig explosion inträffade på Östermalm. På en "fashionabel adress på öfvre" fick nu "stropparna" som röstat fram en "öppna era hjärtan-politik" en "släng av sleven" av "det nya Sverige".

Handlar om anständighet

Samtidigt satt evakuerade familjer i chock på Gärdesskolan och försökte ta in att någon på ett så brutalt sätt gjort våld på den plats där många av oss känner oss som tryggast: sovandes i sängen i egna hemmet.

Det spelar ingen roll om det är ett ensamkommande flyktingbarn eller en privilegierad Östermalmsbo som drabbas av ett trauma. Att låta alla få bearbeta en kris i fred – utan att någon annan på ett raljant och mycket lågt sätt försöker göra politik av det – handlar faktiskt bara om helt vanlig mänsklig anständighet.