Hampus Jarnlo, redaktionschef StockholmDirekt, om sopkaoset i Stockholm. Foto: Sacharias Källdén/Läsarbild

JARNLO: Sopkaoset säger mycket om stockholmarnas köphets

Är det inte för flygresorna vi klimatkompenserar så är det för vår överkonsumtion, skriver redaktionschefen Hampus Jarnlo.

  • Publicerad 21:00, 9 dec 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

På grund av rädsla och flygskam har jag "bara" flugit typ tjugo gånger i mitt liv. Det är ändå dubbelt så många gånger som mina snart 70-åriga föräldrar. De bor på landet med sina höns, stora odlingar och kallas "the original hipsters" av min fru.

Jag brukar tänka på mina föräldrar varje gång jag är på en flygplats och ser hur sjukt mycket folk det är som reser varje dag, varje timme, varje minut. "De är jäkligt noga med att källsortera och tror att det ska klimatkompensera för alla flygresor de gör", som min pappa brukar säga.

Och nog källsorteras det så att det står härliga till i Stockholm! Så pass att det blev fullskaligt sopkaos på flera återvinningsstationer i stan efter Black Friday och Cyber Monday.

FILM: Sopkaos på flera håll i Stockholm

"Det är otroliga mängder förpackningar. Folk måste ha shoppat som galningar", säger Annika Ahlberg på FTI efter sophaveriet.

Så är det inte för flygresorna vi klimatkompenserar så är det för vår överkonsumtion. Samtidigt är vi så stressade att vi tar bilen till återvinningsstationen, upptäcker att kärlen är knökfulla och dumpar alla upprivna kartonger rakt på gatan. Vips har vi bidragit till lite nedskräpning också.

Snart är det jul hörrni, ni glömmer väl inte att köpa klappar? Ingen fara i så fall! Mellandagsrean lär inte dröja länge i år.