Hampus Jarnlo, redaktionschef. Foto: Sacharias Källdén

JARNLO: Stoppa all förtätning i innerstan?

Gör innerstan till en egen kommun som fredas från all framtida exploatering. Snart har Stockholm ett parti som propagerar för detta, tror redaktionschef Hampus Jarnlo.

  • Publicerad 11:45, 25 sep 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Demokraterna i Göteborg bildades så sent som 2017, men redan i höstens val knep partiet nästan 17 procent av rösterna i Göteborgs stad. Demokraterna lyckades med detta konststycke genom att lova att de kommer göra precis allt som står i deras makt för att stoppa Västlänken – den järnvägstunnel som just nu byggs under centrala Göteborg.

Lokala partier som går starkt i kommunval är inget nytt. I Stockholmsområdet finns flera exempel. Nykvarnspartiet fick hela 31 procent i höstens val och befäste därmed positionen som den kommunens i särklass största parti. Även Waxholmspartiet är numera störst i sin kommun med 24,6 procent.

TuP gör succéval: Tredje största parti i Botkyrka

Andra exempel är Lidingöpartiet, Tullingepartiet, Rönningepartiet, Öpartiet, Sorundanet Nynäshamns kommunparti, Väsbys bästa och Nackalistan som alla går starkt i sina respektive kommuner.

Gemensamt för många av de här partierna är att de bildats kring en fråga. Inte sällan har de velat bryta loss sin välbärgade kommundel från en mindre bemedlad storkommun som de anser är toppstyrd av makthavare som står långtifrån folket. Partierna har ofta ett starkt bevarandeperspektiv och en fast övertygelse om att ens egna skattepengar alltid satsas på någon annan.

Sedan Stockholmspartiet trillade ur kommunfullmäktige 2002 har Stockholms stad inte haft något renodlat lokalt parti i kammaren. Med tanke på hur heta bevarandefrågorna är i Stockholm – inte minst i innerstan där striderna kring bland annat Nobel Center och Fredhällsparken tros ha påverkat valet – är det lite märkligt.

Slutliga resultatet klart: Så stor del av kakan har partierna i fullmäktige

Min gissning är att vi snart har ett Stockholmsparti 2.0 som strider för att innerstan ska bli en egen kommun som bör fredas från all framtida exploatering. Runt 10 procent av rösterna i valet 2022 kan de nog skrapa ihop om de sätter igång nu. Eller vad tror ni?