Hampus Jarnlo, redaktionschef StockholmDirekt. Foto: Sacharias Källdén

JARNLO: Tog mig fyra år att inse att ledighet är ett jobb

Ruckar du på rutinerna för en två- och en fyraåring kommer det obönhörligen slå tillbaka på ditt eget liv. Och semester går ju i princip ut på att rucka på rutiner, skriver redaktionschef Jarnlo.

  • Publicerad 21:00, 7 jan 2020

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"Åh, det var så skönt med lite ledighet. Jag har inte gjort någonting. Bara sovit och kollat tv-serier."

Det blir aldrig så uppenbart att man är småbarnsförälder som när man kommer tillbaka från semester och kollegorna berättar hur de haft det. Då står man där som en fågelholk och ser att munnen rör sig under näsan på den utvilade vännen – men orden går inte in. Sinnena är inte direkt på topp efter långvariga perioder av alldeles för lite sömn.

Rutinerna ruckas

Är det något de livet som förälder lärt mig så är det att semester numera är synonymt med hårt jobb. Ruckar du på rutinerna för en två- och en fyraåring kommer det obönhörligen slå tillbaka på ditt eget liv. Och semester går ju i princip ut på att rucka på rutiner.

Det sovs över hos andra, det äts godis på en måndag, det tittas på ett (eller helst tio) extra avsnitt Greta Gris och det är aldrig någonsin läggdags. Om övertiden på kvällen tas igen med att barnen sover längre på morgonen? Haha, skulle inte tro det!

Men vet ni vad. Den här julen var jag inställd på att allt inte skulle bli guld och gröna skogar. Och det funkade! Lärdom? Ha inte för höga förväntningar, ta det som det kommer och njut av att få vara med barnen dygnet runt. Om bara några år kommer jag sörja att de inte alltid vill vara med mig.