Hampus Jarnlo, redaktionschef. Foto: Sacharias Källdén

JARNLO: Vad håller Socialdemokraterna i Stockholms stad på med?

Varför var Karin Wanngård så snabb med att hänga ut MP då hon uppenbarligen hade planer på att fortsätta styra Stockholm med dem? skriver redaktionschef Hampus Jarnlo.

  • Publicerad 11:30, 2 okt 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

När min kollega Andreas Jennische träffade den då relativt okända Karin Wanngård (S) inför valet 2014 bad han henne ta med en pryl som symboliserade henne i politiken. Wanngård tog med sig ett bridgespel. "Dels tycker jag mycket om att spela bridge, dels är det en symbol för att jag är en strategisk spelare även i politiken", sa hon då.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Efter fyra år som finansborgarråd sätts nu hennes strategiska kompetens verkligen på prov. Och frågan är vad hon håller på med. Redan dagen efter valet slog hon fast att det pågick förhandlingar mellan Alliansen och MP trots att Daniel Helldén (MP) bestämt förnekade detta. Wanngård framhärdade och konstaterade syrligt att "Helldén gör Jermlyr till finansborgarråd. Det blir intressant att se hur det ska gå ihop med motorvägsbyggen och skattesänkningar".

MP inleder samtal om samarbete med Alliansen i Stockholms stad

Redan då konstaterade jag i en krönika att det var ett högt spel från Wanngård att kallt räkna med att MP:s påstådda förhandlingar med Alliansen skulle braka samman. När det nu i efterhand framkommit att MP och S samtidigt försökt bilda minoritetsstyre med L och C framstår Wanngårds taktik som ännu mer obegriplig. Varför var hon så snabb med att hänga ut MP samtidigt som hon uppenbarligen hade planer på att fortsätta styra Stockholm med dem?

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När det nu bekräftats att MP faktiskt för samtal med Alliansen om ett nytt blågrönt styre i Stockholm är det V och Fi som skriker högst om "MP:s svek mot sina väljare". Wanngård intar istället en ny försonande ton. "Inga dörrar är stängda, i politiken måste man vara storsint". Frågan är om hon känner att det här håller på att glida henne ur händerna eller om hon har ett sista äss i rockärmen? Är hon den strateg hon säger sig vara är det nog hög tid att dra fram det nu.

S håller fortsatt dörren öppen för MP