Hampus Jarnlo, redaktionschef StockholmDirekt, skriver om köphetsen inför halloween. Foto: Sacharias Källdén/Mostphotos

JARNLO: Vi föräldrar leder in barnen i en destruktiv statusjakt

"Är det något vår förskola lyckats med är det det förebyggande arbetet mot prylhets och destruktiv jämförelsehysteri", skriver redaktionschef Jarnlo.

  • Publicerad 21:00, 29 okt 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"Kommer ni göra nåt på halloween?"

Frågan på föräldramötet är väntad – men svaret upprör säkert en del.

"Alla föräldrar har inte samma ekonomiska förutsättningar att köpa maskeradkläder. Det blir lätt en köphets. Men de barn som vill kommer få använda förskolans utklädnadssaker", säger en av pedagogerna.

För jävligt! Så typiskt svenskt att inte låta barnen ha kul, tänker nog många. Så bra, tänker jag och berömmer pedagogen när jag lämnar dottern dagen efter. För är det något vår förskola lyckats med är det det förebyggande arbetet mot prylhets och destruktiv jämförelsehysteri. Kom igen, de är tre-fyra år!

Tack förskolan!

Att det är vi föräldrar som leder in barnen i statusjakten blir uppenbart när vi kommer till dotterns dans. Förra året hade två-tre stycken ballerinadräkt och dansskor. I år har en efter en trillat dit och senast var vår dotter den enda som kom i vanliga kläder. Hon vägrade vara med.

Efter det köpte vi dansskor och den där jäkla ballerinadräkten eftersom vår rädsla för att hon skulle känna sig utanför blev för stor. Dotterns reaktion överraskade: "Jag vill inte ha det på mig, då blir jag bara blyg", sa hon och förklarade att hon inte velat vara med för att hennes strumpbyxor var för halkiga.

Det värmde i hjärtat. Tack förskolan för att vårt barn får fortsätta vara barn lite till.