Hampus Jarnlo, redaktionschef StockholmDirekt. Foto: Sacharias Källdén

JARNLO: Vuxna måste sluta diktera villkoren för barnens lek

Istället för att låta våra barn leka spontant med varandra fyller vi deras, och våra, kalendrar med fotbollsskola, dans- och gymnastikträning – från typ tre års ålder, skriver redaktionschefen Hampus Jarnlo.

  • Publicerad 21:00, 19 nov 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Nedanför vårt hus finns en liten, och något, eftersatt fotbollsplan. Visst, det är inte konstgräs och några av maskorna i målnäten har gått sönder. Men kom igen! Det står åtminstone två riktiga mål där och grusunderlaget är jämnt och fint. Rena drömmen för mitt åttaåriga jag som aldrig bangade en spontan fotbollsmatch med vännerna.

Så det är faktiskt med sorg i hjärtat jag noterar att jag sett planen användas max tio gånger under våra drygt åtta år i huset. En gång av mig och mina snart 40-åriga vänner, en annan gång av ett hurtigt träningsteam som gjorde pull-ups hängande i ena målets ribba. Och några få gånger av enträgna föräldrar som står och bollar med sina småbarn.

Får fantasin att flöda

Istället för att låta våra barn leka spontant med varandra fyller vi deras, och våra, kalendrar med fotbollsskola, dans- och gymnastikträning – från typ tre års ålder. I många avseenden bra träning som lär barnen massor av nya saker.

Men i och med att sådan verksamhet nästan alltid är organiserad av vuxna tror jag att något går förlorat om det är det enda vi ger våra barn. I det spontana mötet mellan barn, där vuxna inte dikterar villkoren, tenderar fantasin att flöda och de små lär sig att tänka utanför boxen. Det behövs – både på fotbollsplanen och i resten av livet.