Andreas Jennische, webbchef. Foto: Sacharias Källdén

JENNISCHE: Hur lång tid tar det att göra en skola populär?

Det finns konsultpengar att hämta för den som kommer på ett sätt att snabbt tvätta bort en skolas dåliga stämpel.

  • Publicerad 14:54, 2 maj 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

I veckans tidning har vi listat Stockholms populäraste gymnasieskolor och besökt en av dem som gjort en resa åt fel håll, men som nu kämpar för att ta sig upp på niondeklassarnas popularitetsindex igen: Kärrtorps gymnasium.

För drygt sex år sedan, november 2011, hade vi rubriken "Kärrtorp i topp när eleverna väljer" på en artikel som handlade om den stora kommunala gymnasieskolan i Söderort.

"Kärrtorps gymnasium är undantaget som bekräftar regeln. Skolan är populärast av alla – trots att den ligger utanför tullarna", skrev vi då.

Nu är tongångarna helt annorlunda. Omskrivna nazistaktioner, stök och bråk och en rasistskandal med en lärare har gjort att skolan rasat på listorna.

Den nuvarande rektorn började 2016 när förtroendet var som lägst. Det har blivit bättre men ansökningarna är fortsatt för få. Skolan hamnar på plats 80 av 89 på popularitetslistan.

"Så himla dåliga är vi inte, här finns så mycket positiv energi", säger rektorn.

Hon tillåter sig att vara besviken, trots att siktet är inställt på en plats fem år framåt i tiden. Då ska trenden ha vänt. Då ska skolan vara minst lika poppis som den var i början av 10-talet.

För att lyckas krävs att de drygt 500 eleverna som går där ska tala gott om skolan inför sina yngre kompisar, föräldrar och syskon – varje år.

Inget man gör i en handvändning som sagt.

Kanske öppnar detta för en helt ny bransch inom den moderna pr-världen. För den som kommer på en quick fix till skolor i förtroendenöd och på bara ett läsår kan tvätta bort en dålig stämpel lär ha stora konsultpengar att hämta.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.