Andreas Jennische, tf nyhetschef. Foto: Sacharias Källdén

JENNISCHE: Låter du grannarna välja hur du ska rösta?

Vi tenderar att bli intresserade av ett parti om människor i vår närhet pratar om det som något bra, skriver webbbchef Andreas Jennische.

  • Publicerad 14:18, 4 aug 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Den 9 september ska stockholmarna utse de politiker som ska styra staden under kommande fyra år.

I den här veckans tidning ägnar vi flera artiklar åt valet med förhoppningen att sprida lite mer kunskap och stimulera till engagerade diskussioner.

Här har vi gjort en tillbakablick på kommunvalet 2014. Alla vet ju hur det gick, de rödgrönrosa partierna S, V, MP och Fi kunde bilda majoritet i Stadshuset. Inget nytt i det.

Men om man närstuderar resultatet lite, och jämför olika områden med varandra är resultatet från förra valet fortfarande intressant. Då framträder en bild av Stockholm som ett lapptäcke där ”rödgrönrosa” och ”blå” bitar varvas om varandra. Skillnaderna kan vara enorma i hur olika kvarter i samma stad röstar.

Villabor väljer ofta blått

Grovt förenklat kan man säga att kvarter med villor och dyra bostadsrätter röstar borgerligt och hyresrättsområden röstar rödgrönrosa.

Men det finns mer än ekonomiska förklaringar. Som statsvetaren Annika Fredén förklarar här så tenderar vi också att påverkas i hög grad av vad vi ser och hör om där vi bor. Om dina grannar och vänner i kvarteret börjar prata mycket om ett visst parti ökar din benägenhet att rösta likadant.

Hur mycket kommer du att låta dig påverkas? Eller kanske snarare, hur mycket kommer du att göra för att påverka andra?

Här har vi intervjuat stockholmare i åtta av Stockholms stadsdelar om hur de resonerar om saken.

Mer val blir det i veckans politiker intervju med Lotta Edholm (L), en av dem som vill få makten i Stadshuset i höst.

Tidigare delar finns på www.stockholmdirekt.se/stockholms-valet2018