Foto: Sara Ringström

KRÖNIKA. Att fajtas finns i våra nerver

Många tror att kampsport bara handlar om att slåss. Det är inte sant, att fajtas finns i varje människas nerver och det har funnits i historien, skriver HuddingeDirekts krönikör Berzan Celepli.

  • Publicerad 14:55, 25 nov 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag sitter på mattan och lyssnar på min tränare, vi ska lära oss en ny passering. En ny kille frågar mig hur man gör den och jag säger att han ska fråga instruktören då jag tidigare fått skäll innan för jag lärt ut. Jag säger alltid att man ska ha tålamod när man börjar en ny kampsport, för ingen började perfekt. 

Idrotten har förändrat mig mentalt. Man blir smartare, mer självsäker och mer fokuserad i skolan. Många tror att kampsport bara handlar om att slåss. Det är inte sant, att fajtas finns i varje människas nerver och det har funnits i historien.

Idrott förenar folk, man träffar nytt folk, alla hälsar på alla. I min klubb Prana Jiu Jitsu hälsar alla när de träffas i klubben och efter de har kört passet, dessutom hälsar man före och efter man har sparrats. 

Jag började idrotta för att jag ville göra något med livet, jag blev rastlös helt enkelt. Det viktiga för att få upp ögonen för idrott är att man måste ”experimentera” lite. Man kan kolla på hur tävlingar ser ut, gå på ett par träningar och fråga folk som utövar idrotten om hur det är.

I Flemingsberg finns en förening som heter Ur Dimman Idrott & Hälsa och de tränar ungdomar i olika idrotter, oftast kampsport. Meningen är att man ska hitta något kul och satsa på det. Cemîl Karahan är en av instruktörerna och han får inte betalt för det han gör, han brinner för att hjälpa ungdomar. 

För mig är det viktigt att alla människor har rätt till idrott, för hälsan är en viktig del i livet. Det är bevisat att de som idrottar är bättre på förståelse, konflikt­hantering och gemenskap. Jag har frågat folk som jag känner “Varför idrottar inte du?”. Det vanligaste svaret jag får är att man inte pallar, jag är för gammal, för tjock och att man inte behöver. 

Det är därför man behöver förebilder eller vuxna som kan visa och introducera till olika sporter. När man väl har kommit in en sport så kommer man inte sluta, för då får man en livsstil.

Det är onödigt att slösa sin tid för att vara med vänner och bara sitta någonstans. Jag har ett ordspråk som jag alltid tänker på: “Antingen gör du nytta för folket eller för dig själv”. Jag menar att man ska göra något vettigt och att man ska ta vara på sin tid. 

Pengar kan också vara ett problem, men man kan alltid prata med en ansvarig på föreningen man vill köra på. De kommer att förstå och ibland kan de vara snälla och inte ta betalt. Man kan också ansöka om bidrag från olika myndigheter och föreningar. Det finns inga hinder för idrott.

Alla har rätt till att må bra och leva ett glatt liv, oavsett etnicitet, kropp etcetera!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.