KRÖNIKA. Det är hög tid att vi alla blir romer

När det sedan kommit fram att jag är en andra generationens invandrare från Rumänien, verkar många få svårt att hålla tungan rätt i mun: ”Aha. Du är rom!”, skriver SkärholmenDirekts krönikör Alexander Julian Zadruzny.

  • Publicerad 08:19, 24 nov 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

När jag svarar ”Sverige” på frågan om var jag kommer ifrån så blir folk chockade. Ibland nöjer de sig inte och frågar om mina föräldrar, eller var jag ursprungligen kommer ifrån. När det sedan kommit fram att jag är en andra generationens invandrare från Rumänien, verkar många få svårt att hålla tungan rätt i mun: ”Aha. Du är rom!”

På bråkdelen av en sekund är hela min identitet förutbestämd. Men det är inte det felaktiga antagandet om min etnicitet som bekymrar mig, utan den kalla och obehagliga främlingsfientliga tonen.

Ända sedan barnsben har man förväxlat mitt ursprung och utsatt mig för en diskriminering som för många svenska romer är vardag. En glimt av romernas verklighet öppnade mina ögon för att landet ”lagom” i själva verket var landet ”extremt”.

Redan i lågstadiet spräcktes bubblan jag tidigare levt i när de andra barnen sa ”Jävla zigenare. Är du duktig på att sno?” En fras som med åren skulle ändras till ”Jävla tiggare. Du lever på andras bekostnad!”

Idag är de ”oskyldiga” förutfattade meningarna gentemot romerna djupt rotade inom politiken, vid middagsbordet, i skolkorridorerna och på arbetsplatser. Där gammalt tankegods blir till sanningar och oreflekterade värderingar förvandlas till vardagliga handlingar.

Rasismen mot romer har funnits i Sverige lika länge som romerna själva. Att protesterna är få och svaga beror förmodligen på att antiziganismens rötter sitter så djupt i vår samhällskultur att vi oftast inte ens ser den. Efter år av förtryck är romernas tillvaro i det svenska samhället nu en spetälskesmittad lem där ingen längre vågar bevittna skadan som är skedd.

Det har gått så långt att romer svär sig fria ifrån sin identitet, ändrar sitt namn och gör allt för att dölja sin bakgrund. Inte förrän hela det svenska folket lärt sig acceptera romernas historia och situation kommer de att återfå sin värdighet.

Problemet är att vi har en svensk tradition av att inte agera när oskyldiga ropar på hjälp. Blir vi sedan konfronterade väljer vi att gömma oss bakom den svenska tigern med svansen hängandes mellan benen. Precis som vi gjorde under andra världskriget. Precis som vi tidigare gjort med samerna. Precis som vi gör nu med romerna.

Men vad vi måste lära oss är att vi inte kan vara neutrala i en tid av orättvisa, för då har vi redan valt förtryckarens sida. Ett slag mot våra svenska romer är ett slag mot våra svenska landsmän, och ett slag för mycket.

Vi är alla romer nu. Och förstår du inte innebörden i mina ord så är du en del av problemet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.