Foto: Mostphotos

Krönika: "Det hjälper. I typ två sekunder. Sedan blir det bara värre, så sjukt mycket värre"

Depression kan leda till alkoholproblem eller att man skär sig. Men 14-åriga Vallentunabon Elsa Gölstam tror att depression är en utvecklingsprocess snarare än en sjukdom. Läs hennes starka krönika.

  • Publicerad 20:19, 6 apr 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"Livet är inte lätt. Där har du den, den bistra sanningen. Men utan alla svårigheter skulle livet antagligen inte vara lika värdefullt. Är det inte så att vi behöver svåra perioder för att kunna utvecklas som individer? Jag tror att det är viktigt. Dock måste man kunna forma sitt lidande, kuva det. För om du låter det ta över, kan det lätt gå för långt. Tro mig, jag vet. För när man lever med depression, vill man bara kunna få känna, få känna något överhuvudtaget.

Men i detta begär efter känslor gäller det att välja rätt. Det gjorde inte jag. Jag valde den lättaste vägen såklart. För – vi är ju inte mer än bara människor, eller hur? Vi söker alltid den lättaste vägen, även om den inte alltid är den bästa. Jag valde, som så många andra före mig, att känna den fysiska smärtan. För såklart är det den lättaste vägen. Det krävs ju inte mycket, ett rakblad, en kökskniv eller en stenvägg, och tro mig det hjälper. I typ två sekunder. Sedan blir det bara värre, så sjukt mycket värre.

Egentligen kunde jag lika gärna valt alkohol. Jag hade lika gärna kunnat sitta i Vallentuna centrum och dricka med andra ungdomar för att dämpa min ångest, men det gjorde jag som sagt inte. För jag valde en annan metod, dock inte en bättre metod, men en annan. Jag stöttar inte bruket av alkohol men jag stöttar ungdomarna – de som använder alkoholen som sin flykt, som sin ångestdämpande källa, som sitt rakblad.

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Men det är inte lätt att klara allting ensam. Det är inte lätt att sluta med ett beteende utan hjälp. Man måste våga ta hjälp, våga be om hjälp. Dock har inte alla i min ålder stöttande föräldrar- som hjälper barnen igenom självskadebeteendet. Mina föräldrar stöttar mig och har alltid gjort det, men det är inte alla som får den hjälpen hemifrån. Då är det viktigt att försöka skaffa hjälp själv eller prata med sina föräldrar eller någon annan vuxen. För det är aldrig ditt fel. Det är inte ditt fel att du mår dåligt, att du har panikångest, är deprimerad eller har självskadebeteende. Men i slutändan så är det bara du som kan hjälpa dig själv.

Många anser att depression är en sjukdom. Jag tror inte på det, jag tror att depression är en utvecklingsprocess."

Elsa Gölstam Foto: Roffe Andersson

Råd till unga som skadar sig

Eftersom självskadebeteende kan bli mer eller mindre beroendeframkallande är det viktigt att du får hjälp att sluta skada dig.

Prata med någon du litar på – dina föräldrar, lärare eller skolsköterskan eller en ungdomsmottagning. På någon av de barn- och ungdomspsykiatri ska mottagningarna (BUP), kan du sedan få fortsatt hjälp och behandling.

Är du förälder och är orolig för ditt barn kan du kontakta vårdcentralen.

Är du vuxen kontaktar du en psykiatrisk öppenvårdsmottagning för vuxna.

Hjälplinjer för barn och ungdomar? Klicka här

Psykologen: därför vill vissa skada sig själva

Att skada sig själv kan upplevas som att det hjälper mot jobbiga känslor. Men bara för stunden. På lång sikt blir konsekvenserna negativa, berättar forskaren Johan Bjureberg.

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Ungdomar som skär sig, rispar eller slår sig själv – varför då?

– Det är en bra fråga, forskarna vet inte helt säkert ännu. Det är olika för olika personer. Men generellt verkar det som att det funkar bra för att på kort sikt hantera jobbiga tankar och känslor, säger Johan Bjureberg, psykolog och doktorand vid Karolinska Instititutet.

”Låtsas vi mår bra”

Det kan vara känslor som ilska och ledsamhet som man inte står ut med.

– Vi i vuxenvärlden är ganska noga med att inte visa våra känslor, vi håller ihop och låtsas att vi mår bra. Det ger nog en skev uppfattning till de som växer upp. Och det blir som att trycka ner en badboll, ju mer man trycker ner den under vattnet, desto högre skjuter den upp.

Negativa konsekvenser kan på sikt vara att man mår sämre psykiskt än andra. Och den som skadat sig löper större risk för att utföra självmordsförsök senare i livet. Dessutom innebär de fysiska men som exempelvis ärr.

Nya metoder

Johan Bjureberg forskar på nya metoder för att behandla ungdomar som skadar sig själva. I den metod han jobbar med är första steget att öka förståelsen för varför man skadar sig själv.

– Och det är inte för att man är tokig eller galen utan för att det funkar för en på kort sikt, det fyller viktiga behov. Så funkar vi människor – det är därför vi röker, äter godis och så vidare.

Behandlingen går ut på att hitta andra sätt att fylla de behoven utan negativa konsekvenser.

– Vi har en känsloskola där man får lära sig om olika grundkänslor. Hade känslor inte varit hjälpsamma hade vi bli av med dem som vi genom evolutionen blev av med svansen. Vi måste lyssna på våra känslor i stället för att försöka bli av med dem.

En annan viktig del i utbildningen gäller att anhöriga behöver lära sig mer.

– Att se en person som står en nära göra sig själv illa är inte lätt. Det leder ofta till konflikter och att man bemöter den som skadar sig på ett sätt som kanske inte är så hjälpsamt.

Johan Bjureberg, psykolog och doktorand vid Karolinska Instititutet. Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

I Djursholm – tjuvar satt utanför huset

Nyheter Tre inbrott på tre dagar Tre dagar i rad har Danderydsbor fått oönskade gäster och drabbats av inbrott. I ett av fallen upptäcks tjuvarna när målsägande kommer hem.tisdag 19/6 14:35

Sixten, 16, sprang efter inbrottstjuv i Täby: "Var aldrig rädd"

Nyheter Gärningsman använde pepparspray Två personer greps under fredagen efter ett villainbrott. 16-åringarna Sixten och Tim valde att följa efter en av tjuvarna och kunde på så vis hjälpa polisen.tisdag 19/6 13:02