Roger Persson Foto: Privat

Krönika: "En bra fredag blev en svart fredag"

”Mitt under vår planering kom samtalet. Jag hörde min fru i andra änden som panikslagen skrek”. Täbybon Roger Persson berättar om sin och sin frus upplevelser under den mörka fredagen.

  • Publicerad 14:23, 13 apr 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Fredagen den 7 april började bra. Jag var med min personal på bio och såg en ungdomsfilm som vi har tagit in till Skandinavien. Alla tyckte filmen var fantastiskt bra. Min hustru var med eftersom det var hon som ”hittade” filmen på förra årets Cannes-festival.

Vi skiljdes åt utanför biografen Grand eftersom min fru hade ärenden på stan medan vi andra gick till firman för ett produktionsmöte. Vi pratade om filmen och var överens om att det var en bra fredag. Men mitt under vår planering kom samtalet. Jag hörde min fru i andra änden som panikslagen skrek att en lastbil kört på folk mitt på Drottninggatan och att den sedan stod och brann, inklämd under taket på Åhléns varuhus.

Det var svårt att på några sekunder få en klar bild av vad som hänt, men av min hustrus röst och förtvivlan förstod jag att det var något mycket allvarligt som inträffat. Jag sa till henne att jag genast skulle köra från Värtan och ner på stan för hämta upp henne.

”Håll telefonen öppen så vi kan bestämma var vi skall ses” var mitt enda budskap till henne innan jag tog mig till parkeringen.

När jag väl kom ner på stan såg jag folk småspringa i riktning från city och trafiken ökade i samma riktning. Polisen höll på att spärra av men jag lyckades ta mig till Odenplan medan min hustru tog vägen över Norra Bantorget upp till bilen där jag väntade. Det blev en ovanligt lång och varm kram när vi väl såg varandra igen.

Väl i bilen berättade hon att hon gått Drottninggatan från Kungsgatan fram mot Åhléns och tittat i skyltfönstren. När hon kom till Indiska var det något i skyltfönstret som intresserade henne och hon beslutade sig för att gå in. Väl inne i butiken hörde hon nästan direkt en kraftig ”smäll” som om en hylla med tusen glas ramlat i asfalten. När hon tittade ut såg hon förödelsen och insåg att en stor lastbil passerat utanför Indiska precis där hon stått och tittat en minut tidigare.

Bland kunderna såg hon en ung kvinna i rosa kappa som var förtvivlad. Min fru gav henne en kram och försökte trösta så gott hon kunde. Butikspersonalen fattade ganska snabbt beslutet att släppa ut alla i butiken via en bakväg. På så sätt kunde min fru ta sig ut och halvspringande så småningom ta sig till platsen där jag väntade.

En bra fredag blev plötsligt en tung, mörk och förödande fredag. Min fru hade tur, andra drabbades mycket, mycket värre.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så mycket kostar det att spela fotboll i Norrort

Nyheter Upp till 11500 kronor Kanske växer fotbollsintresset bland barn och ungdomar nu i VM-tider. Här har vi jämfört vad det kostar att spela för de allra yngsta och vad det krävs för att börja spela när barn närmar sig tonåren.onsdag 20/6 14:57

"Finklädd" man häktad efter villainbrott

Nyheter "Smälta in i miljön" En man är häktad misstänkt för grov stöld efter ett villainbrott i Näsbypark i fredags. På polisens hemsida skriver de att mannen var finklädd.onsdag 20/6 9:58

Vi är stockholm