KRÖNIKA: En fördom på skam kan ändra allt

"Chocken över att i det korta mötet bli sedd och förstådd, är som en liten glädjeinjektion. Min vilja att ge tillbaka är omedelbar."

  • Publicerad 13:31, 30 nov 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Matt efter en intensiv arbetsdag och ett pass på gymmet, släpar jag mig hemåt i mörkret. ”Ursäkta damen, får jag störa ett ögonblick?” säger kvinnan i reflexväst från en miljöorganisation.

Sucken till svar kommer spontant. Jag har inte ens lagt märke till henne och kunnat snabba på för att undgå att bli fångad. Då – mot alla odds – så säger hon. ”Nej, glöm det. Det är OK. Jag önskar dig en fortsatt trevlig kväll”.

Antingen är min look långt mer fientlig än jag inser, eller så är hon en klok värvare med finkänsliga antenner, som inser att jag inte kommer ta några aktiva miljöbeslut i mitt trötta tillstånd. Jag väljer att tro det sistnämnda. Mina ögonbryn far upp i hårfästet och leende tackar jag henne och fortsätter att gå.

Det syns inte, men något inombords har förändrats. Chocken över att i det korta mötet bli sedd och förstådd, är som en liten glädjeinjektion. I huvudet ser jag hur jag skulle kunnat hasta efter henne igen, som fågeln i djungeln på julafton glatt tar fotografen Kalle Anka i hand, villigt hjälper till att bygga ett hus och energiskt vinkar av honom likt en hemmafru på trappen. Min vilja att ge tillbaka är omedelbar. Hurra för negativa förutfattade meningar som kommer på skam! För sådana, det har jag. Speciellt om försäljare i utfallsposition. 

Fika med fienden

Jag hörde nyligen ett föredrag med Özlem Cekic, som gjorde mig rejält omtumlad. Född i Ankara och före detta ledamot i danska riksdagen vet denna kvinna verkligen vad hatmejl är.

Men i stället för att ignorera eller idiotförklara avsändarna kontaktade hon det värsta nättrollet, bjöd in sig på ”fika med fienden” för att söka det som förenade dem. Det lyckades, samtidigt som hennes egna fördomar blev uppenbara. Det hade varit så mycket enklare om personen varit en drägg i stället för en högst vanlig person, med en hel del gemensamt med henne. Att förakta rasisten eller Trump-anhängaren är lätt, men att närma sig? 

Cekic är en modig brobyggare som väljer att möta ont med gott. Hennes fredsarbete är otroligt utmanande.

Visst kan det tyckas vara ett lönlöst tuppfjät i rymden att visa någon som inte förtjänar det lite förståelse och vänlighet. Men kan försäljarens tre sekunder av empati på Skärholmstorget lysa upp min kväll, så är mycket möjligt.

Bästa julpysseltipset! Var en god nyhet för någon! Vem vet vad det kan leda till.