Krönika: För fjortisarna är moppen bättre än sex

Motorsmatter på avstånd. Ytterligare en cross är på väg att köra förbi utanför mitt hus på gångvägen. Jag blir så provocerad.

  • Publicerad 09:14, 22 sep 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag har både barn och husdjur som skulle kunna förolyckas av vederbörande. Jag blir mer arg än rädd faktiskt. Min neandertaliska reaktion ropar om spänntråd och spanska ryttare. Ta fast tjuven, liksom.

Jag känner vissa av dem som kör. Som fotbollstränare och förälder i området sedan många år har jag lyckan att göra det. Inte nödvändigtvis bara de som kör hoj utan ungdomar i allmänhet.

De lyssnar intresserat när jag på vuxet manér föreläser för dem när jag får tag på dem om att de skulle ödelägga sina egna och många andras liv om de skulle köra på någon unge med sin MC.

Det är inte bara fruktansvärt att vara den drabbades nära. Att vara det till den som drabbar är inte direkt någon dröm det heller. Sådant kan vara lätt att förbise i sammanhanget.

I sin egen odödliga tonåriga reflektion fattar de allt jag säger, det är ju fullkomligt logiskt. Men sådant händer bara någon annan. Ni vet. Vi är liksom inte på samma plan i det långa tänket.

Det är lätt att i sin iver bli svartvit i det här har jag märkt. Att bli förbannad på varenda liten snällmoppe som åker förbi har jag också testat. Som tur är har jag kommit vidare där. Det var skitjobbigt. Många som kör moppe visar bra stil och hänsyn när de kör förbi på vägen. Det är liksom ingen häxjakt på tvåhjuliga motorfordon det handlar om. Det kan vara nyttigt att utvärdera sin irritation över saker är min slutsats.

För att tydliggöra det här med känslan att köra motorcykel och i viss mån förstå de som dundrar förbi mitt fönster hämtar jag ett smått klassiskt citat ur mitt minnesskafferi. Jag går i högstadiet, min kompis Jonas har av oklar anledning fått chansen att köra en 600-kubikare nere vid Sätrabadet. Inte för att jag kan speciellt mycket om motorcyklar men det är mycket krut i en sådan har jag förstått. Han är lyrisk.

– Det var fan skönare än att knulla.

Den då 14-åriga Jonas tillägger sedan:

– I och för sig har jag aldrig gjort det men man kan ju tänka sig.

Tommy Fagerberg, Sätra

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.