KRÖNIKA: Jag vet att jag inte borde gnälla

Du kan fråga alla barn i ett klassrum i slutet av en skoldag vem som är hungrig och jag skulle inte bli förvånad om alla sa att de var hungriga.

  • Publicerad 14:40, 2 okt 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag går åttan i Huddinge och efter att ha gått i tre olika skolor så har jag märkt att det finns en grej som nästan alla grundskolor har gemensamt – hungriga elever. Det är olika i olika skolor så klart men i alla tre klagade elever över hunger. Du kan fråga alla barn i ett klassrum i slutet av en skoldag vem som är hungrig och jag skulle inte bli förvånad om alla sa att de var hungriga.

Jag vill inte att det ska se ut som att vi är stackars offer som inte får mat som är bra nog för oss. En stor del av det här är vårt fel. Vi är överkritiska och vi blir för enkelt påverkade av personerna runt oss. Om dina vänner lämnar matsalen för att de är färdiga så kommer alla andra följa efter även om man inte är färdig, för att tonåringar är generellt påverkade av besluten som andra runt dem gör för att vi vill passa in.

Det är svårt att veta vad som ska göras med skolmaten. Skolmaten är billig men den är inte så dålig som elever ibland får den att se ut. De flesta tonåringar är allmänt klagande och överkritiska.

Vi borde vara glada att vi inte bor i ett land där de inte har undervisning, eller gratis skolmat. Jag tror att vi har växt upp i ett samhälle där vi tar det för givet att det finns undervisning och att det finns gratis mat i skolan och inte tänker på hur bra vi egentligen har det.

Det här med privilegium – att vi får gratis skolmat varje dag får mig att tänka på allting annat vi i Sverige och andra rika länder får utan att tänka på att de absolut flesta i världen inte har det vi har. Min åsikt om skolmat ändrades faktiskt på ett sätt från när jag började skriva den här krönikan.

När jag tänker efter inser jag att vi som bor i västländer borde vara mer tacksamma för allt vi har och tänka på de i fattigare länder som är tacksamma för det lilla de har. Det skulle vara nyttigt att vi ibland tänker på vad vi har, på problemen vi har i våra liv och sätter dem i perspektiv. 

Sanningen är att jag klagar på hungern men jag bor också i en av världens bästa länder och skolmat är gratis och detta privilegium får mig att överreagera. Men det är svårt att tänka på något annat när jag sitter i mitt klassrum klockan halv fyra på min sista lektion, skriver en krönika och allt jag kan tänka på är hur otroligt hungrig jag är. 

14 år, går i åttan på Östra grundskolan. Gillar tv-serier, teater och att diskutera allt som går att diskutera.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.