Daniel Cannervik, redaktör. Foto: Jonas Månsson

KRÖNIKA: Just nu saknar jag att följa fallet i Linköping

  • Publicerad 10:41, 8 mar 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Förstår ni hur spännande det här är? Sköna rysningar.

Om ni tycker att jag har tjatat och ältat om ämnen som fartkameror och vägbyggen (som den här veckan) är det faktiskt inget mot vad jag gjorde med ett mordfall i Linköping för 15 år sedan.

Ni kanske har hört talas om det. En åttaårig pojke och en 56-årig kvinna höggs ihjäl av en knivbeväpnad man den 19 oktober 2004. Mannens DNA hittades snabbt. Han slängde både kniven och sin mössa intill mordplatsen. Men i övrigt försvann han spårlöst.

Tusentals män i Linköping har topsats. Även jag faktiskt.

Jag var själv på mordplatsen strax efter händelsen den här regnruskiga tisdagsmorgonen för att rapportera i tidningen jag då jobbade på. Därefter skrev jag inte om någonting annat i säkert ett par månader. Och därefter en stor mängd artiklar en lång tid efteråt. Inte minst på varje årsdag. Linköping var länge i chock och djup sorg.

Sedan flyttade jag till Stockholm och har ofta saknat att följa utredningen på nära håll.

Strax innan jag fick det här jobbet planerade jag faktiskt en reportagebok om det brutala dubbelmordet som skakade min hemstad. Men jag hamnade här på Ekerö i stället.

Nu har det i alla fall plötsligt börjat röra på sig.

Tack vare en lagändring som ger polisen rätt till bredare DNA-sökning ser utredarna i Linköping nu ut att vara nära ett genombrott. Polisen har fått en lista på 30 personer som kan vara släkt med gärningsmannen. Nyligen greps en man för en 24 år gammal överfallsvåldtäkt i Göteborg med samma metod.

Förstår ni hur spännande det här är? Sköna rysningar. Jag är så otroligt glad för Linköpingspolisernas skull, som har slitit år efter år med detta. Och inte minst för mordoffrens alla anhöriga.

Och vad har nu detta med Ekerö att göra? Absolut ingenting, men jag ville dela med mig av de här känslorna.

Veckans känsla:

Trött. Okej, ännu en arbetsvecka präglad av förkylningar, sjukfrånvaro och extra hårt slit. Giv oss styrka. Och vår. Tack!

HERTZ: Influencers – ett kryphål för att sälja grej med tjej

Krönika Redaktören om nya säljknep Har influencers blivit sätt för företag att kränga saker med hjälp av bilder på lättklädda tjejer? Redaktör Evelina Hertz om sin senaste spaning.fredag 31/1 13:48

KRÖNIKA: Text-tv – klart bästa nyhetsförmedlaren

Krönika Jag är knappast den mest progressiva när det gäller teknik. Jag skaffade mobiltelefon sist i umgängeskretsen och var sen med bärbar dator. Trots det har jag, om jag får säga det själv, lyckats hänga...onsdag 11/12 11:32

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt