Krönika: Killen från Karlaplan trodde vi från Vårby var lata

En jämnårig kille sa i Aftonbladet att ungdomarna i Vårby kanske inte tar skolan seriöst. Det kom som en käftsmäll för mig som åkte till samma skola från Vårby gård dagligen och som kämpade för att få bra betyg.

  • Publicerad 12:01, 6 okt 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

En artikel på Aftonbladet som jag läste för något år sedan tog upp klasskillnader på röda linjen. Vårby gård, området på röda linjen med lägst andel högskoleutbildade, jämfördes med Karlaplan, området med högst andel högskoleutbildade. Jämförelsen var jobbig att läsa för mig som har bott i Vårby under hela livet och som då fortfarande gick på gymnasiet i Karlaplan.

Jag blev arg, ledsen och besviken första gången jag läste artikeln. En jämnårig kille från samma skola som mig blev intervjuad om varför han tror att det är en så stor skillnad på områdena och ett av hans svar till varför han trodde att få i Vårby gård väljer att studera vidare, var att ungdomarna i Vårby kanske inte tar skolan seriöst. Det kom som en käftsmäll för mig som åkte till samma skola från Vårby gård dagligen och som kämpade för att få bra betyg under skolåren.

Ett lite bättre och mer realistiskt svar som killen däremot gav, var att det kanske berodde på att ungdomarna i Vårby inte har någon med akademisk bakgrund att se upp till, vilket kan ha bidragit till att de själva inte tror att de har en chans att lyckas. Det kan delvis stämma då invånarna i orten inte alltid har haft samma förutsättningar som invånarna i de lite finare områdena.

Det är dock synd att Aftonbladet inte fokuserade på att istället fråga ungdomarna i Vårby gård. Då hade vi kanske fått ett större perspektiv på det hela, samtidigt som vi hade träffat de i orten som faktiskt har lyckats. Dessutom anser jag inte att den enda nyckeln till framgång är akademiska studier. Vi har exempelvis flera artister, egenföretagare och arbetare här i orten, som borde kunna räknas som lyckade.

Tyvärr har samhället vi lever i målat upp en bild där högskoleutbildning eller kriminalitet är de enda alternativen som finns att välja mellan. Man struntar i allt annat däremellan. Kanske är det där felet ligger? Att man endast uppmuntrar akademiker och ser dem som lyckade. Resten blir bortglömda och börjar ses som misslyckade. För vissa kanske misslyckandet och hopplösheten leder till utanförskap. Då söker man tröst hos alkoholen eller drogerna.

Trots att många runt omkring mig tyckte att jag skulle studera vidare direkt efter gymnasiet, har jag valt att inte göra det och istället arbeta. Jag fick nyligen ett nytt jobb och tjänar pengar, samtidigt som jag hinner vila ut och tänka ut vad det är jag vill göra med livet. Mitt CV växer och jag känner mig inte alls mindre lyckad än de kompisar som just nu studerar på högskolan.

Christian Youhana, 19 år från Vårby gård

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.