KRÖNIKA: Men varför blir ni så sura?

Men vad är det då som gör svensken så jävla sur inför denna årstid? För jag menar, vi har ju vetat att den kommer komma, hösten. År efter år.

  • Publicerad 14:37, 2 okt 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

De flesta av oss blir arga då och då, men inget gör svenskarna så sura som när dom inser att hösten har kommit.

Det finns en inbillning av att dom som bor på vardera sidan om röda linjen inte pratar om samma saker. Men är det något som förenar svensken oavsett religion, kön, etnisk tillhörighet och sexuell läggning i alla tider är det väl att prata om just vädret, ett ämne som kvävt vilken hätsk politisk debatt som helst på jobbet, alltid varit det där ”small talks”-ämnet på skolan eller fiket, fast en vill bara egentligen skita fullständigt i den andra.

Därför tänkte jag coacha er mina kära Skärholmsbor i att ta hösten på rätt sätt: Tänk på att hösten är grytornas årstid och vet ni, jag bara älskar att man får ha de finaste plaggen i sin garderob, slippa behöva vara rädd att partnern ska göra bort sig på en ändå ganska relativt lugn sommarfest - och som gravid behöver du inte skämmas eller ha dåligt samvete för att du kanske ligger inne och sover mitt på dagen istället för att vara ute.

Men vad är det då som gör svensken så jävla sur inför denna årstid? För jag menar, vi har ju vetat att den kommer komma, hösten. År efter år.

Det har tidigare varit på tapeten att vi svenskar är mer manodepressiva på grund av mörkret och kylan. Fastän inga studier kan bekräfta det. Men här känner jag som humanist och feminist i grunden att vi behöver se det ur olika perspektiv. Det kanske bara är så, att en är stöpt som jag, som bara älskar att slippa se dessa djävla vuxna män med bar överkropp på Ica och att det inte alls har med min psykiska hälsa att göra?

Och när jag bodde hemma i Hälsingland, bara älskade jag när stockholmarna drog från sina dyra sommarstugor för säsongen. Äntligen kunde en få en lugn höst på Ica, handla i lugn och ro, även fast jag personligen egentligen inte alls var drabbad av dessa semesterfirare, då jag bodde i ett villaområde, långt, långt borta från dem.

Jyothi Boule Svahn. Hälsingejänta som blev Sätrabo, en fena på sociala medier och sjukt kompetent på arbetsmarknadsfrågor - och bara älskar att vara "den som är den” i en debatt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.