KRÖNIKA. Nej, kära riksdagsledamöter. Förorten är inte en krigszon

20 moderata riksdagsledamöter vill sätta in militär i svenska förorter. Är det så här valrörelsen ska se ut nästa år? Blir det en tragisk tävling mot botten om vem som kan måla den mörkaste bilden av våra områden, undrar BotkyrkaDirekts reporter Jonas Gosende Grönvik

  • Publicerad 15:58, 20 okt 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

FN-soldater som patrullerar i Norsborg centrum? Militär som sätts in i svenska förorter.

Det där låter ju som en sån där post-apokalyptisk sci-fi-film. Där gäng i trikåer tagit över gatan efter att en jordbävning slagit ut el, vatten och annan viktig infrastruktur.

Men nej. Det är ingen dystopisk film. Det är ett förslag från 20 moderata riksdagsledamöter som vill ”förklara krig” mot kriminella gäng i förorten.

M-politiker: Sätt in militären mot kriminella gäng i förorten

De skriver i en motion inlämnad till riksdagen att Sverige bör utreda möjligheten att sätta in militär under polisens ledning. Idag finns inte tillräckligt med poliser för att klara av uppgiften, menar en fjärdedel av moderaternas ledamöter i riksdagen.

Ja, vi måste verkligen göra något åt de stora problemen. Med gatulangning, skjutningar och kriminella gäng. Alla skriver under på det. Men hur skulle det kännas att möta en FN-soldat på väg ner till centrum för att köpa lite mjölk? Tryggt?

Boende om militär i förorten: Skulle kännas som krig

Man undrar vilken bild de här riksdagsledamöterna har av livet i Norsborg? Har de någonsin varit här själva?

– Svensk lag gäller inte längre här, säger riksdagsledamoten Mikael Cederbratt (M) som är huvudförfattare till motionen.

"Jag undrar vilken lag som gäller här i Norsborg då, om inte den svenska? Man förnedrar de hederliga människorna med dessa ord", svarar Kristdemokraten och Norsborgsbon Aday Bethkinne (KD).

Bethkinne (KD): Mitt hem är ingen krigszon

Moderater som lever i verkligheten håller heller inte med sina partikollegor.

M-toppen sågar kravet på militär i förorter

Modernas gruppledaren i Botkyrka Jimmy Baker (M) tycker att förslaget är oseriöst och att det påminner om diktaturstater.

Nästa år är det val. Är det så här valrörelsen ska se ut? Blir riksdebatten en tragisk tävling mot botten om vem som kan måla den mörkaste bilden av våra områden?

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.