KRÖNIKA: Ni som hejar på vakterna är hycklare

Efter att videon där en gravid kvinna blir utsläpad ur tunnelbanan av ordningsvakter spridits ställer HuddingeDirekts krönikör Christian Youhana sig frågan: Hade det överdrivna våldet varit värt det om något hänt med barnet i hennes mage?

  • Publicerad 11:43, 4 feb 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Hötorget, Stockholm. Torsdagskväll och sista dagen i januari. På tunnelbanan sker en biljettkontroll.

Videoklipp som senare delades på sociala medier och tidningar samma kväll fick mig och många andra att reagera starkt. En höggravid kvinna blir utsläpad ur tunnelbanan av ordningsvakter. Hennes lilla dotter gråter och skriker efter sin mamma. De många vakterna agerar våldsamt mot kvinnan och puttar henne mot en bänk på perrongen. Hennes mage trycks ner mot bänken. Kvinnan är panikslagen. Den unga dottern blir ett av vittnena.

Utan att från början veta bakgrunden till varför vakterna förde ut henne, stod jag fast vid att deras överdrivna våld var fel. Ur mediernas fortsatta rapportering framgår det nu att det från början handlade om otåliga biljettkontrollanter som gav henne en bot innan hon hunnit leta fram sitt SL-kort, vilket hade orsakat irritation.

Men även om hon inte haft ett SL-kort. Även om hon hade plankat. Hon får en bot och blir avvisad från tunnelbanan. Punkt. Var det överdrivna våldet som ordningsvakterna missbrukade värt det när hon hamnade på sjukhus därefter? Hade det överdrivna våldet varit värt det om något hänt med barnet i hennes mage? Så stor ”insats” för en biljettkontroll.

På kommentarsfälten till videoklippen är folket delade i två sidor. Ena sidan argumenterar som jag. Den andra sidan rättfärdigar ordningsvakternas handlande. Hejar på dem. Enligt dem ska en plankare straffas, oavsett om hon är gravid eller inte. De anklagar kvinnan för våld mot tjänsteman och förargas över att en del dragit rasistkortet.

Hyckleri i min mening. Ända sedan jag var liten fick jag höra att barnens bästa ska sättas först. Det styrktes av de lagar som jag studerade på juridiken under gymnasietiden. Ändå hejar många på ordningsvakter som traumatiserar en liten flicka som får se sin höggravida mamma bli misshandlad.

Jag anar en gemensam nämnare bland de som rättfärdigar ordningsvakternas agerande. Den är inhuman och skrämmande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android