KRÖNIKA. Rumptafsande killar, kommungubbar och systerskap

Till slut vill man faktiskt bara att alla håller käften. Man vill hänga med sina systrar och slippa bli ifrågasatt. Systrar som hejar på en och säger att det är samhället det är fel på, inte en själv.

  • Publicerad 19:16, 28 sep 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag älskar att vara tjej. Vi tjejer får lära oss att det är okej att visa känslor, att gråta och att vara så ynklig och svag som vi ibland känner oss. Vi lär oss att lyssna, bry oss om andra och låta dem ta lika mycket plats som oss. Vi slipper killarnas strafflekar på skolgården.

Men så finns den andra sidan. Lärare som tycker att bara högsta betyg på prov duger för en duktig tjej, tycker att man pratar för mycket och tar för mycket plats när killarna i klassen som skriker och retas får hållas.

Det är samma killar som ropar att man har en stor rumpa och feta vader i skolkorridoren och har lekar där de turas om att ta mig och mina systrar på rumpan. Föräldrar som ifrågasätter ens korta kjol när man ska ut och hänga med kompisarna en kväll.

De skapar eget rum för gäris i Hallunda

Som vuxen kvinna kämpar man vidare. Med kommungubbar som tycker att man nog faktiskt borde ta en kurs i bygglov, random män på stan som kräver en kram för att bli intervjuad eller snubbar som skickar flirtiga sms efter att man intervjuat dem.

Någon man undrar – "varför får inte vi vara med?!"

De gör plats för systerskap i förorten

Nej, för till slut vill man faktiskt bara att alla håller käften. Att det får vara nog. Man vill hänga med sina systrar och slippa bli ifrågasatt. Systrar som hejar på en och säger att det är samhället det är fel på, inte en själv. I både Visättra och Hallunda har tjejer startat såna platser för tjejer och icke-binära (sid 12). Så bra! Jag önskar att jag hade haft det som tonåring.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.