KRÖNIKA: Signalementhetsen är ganska tröttsam

  • Publicerad 01:15, 10 sep 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Om uppgifterna är för vaga kan det stjälpa allt.

De senaste veckorna har vi skrivit om de män som på olika sätt ofredat flickor och kvinnor på Ekerö på sistone. Även polisen och kommunen har lagt ut information om händelserna, utan att gå in på detaljer om förloppen eller gärningsmännen.

Men sparsmakade beskrivningar får ju mörkningsivrarna att tända till direkt. Vissa av oss suckar avgrundsdjupt över att alla inte kan vistas fritt och tryggt utomhus. Andra verkar bara bry sig om viket land gärningsmännen eventuellt kommer ifrån.

Den som utelämnar en sådan uppgift anklagas omedelbart för att mörka.

Visst, ett signalement kan hjälpa till när en person eftersöks av polisen. Folk måste ju veta vad de ska hålla utkik efter.

Men ofta finns mycket goda skäl att utelämna signalement för allmänheten. Om uppgifterna är för vaga kan det stjälpa allt. När det gäller de här händelserna gick vi tidigt ut med ett signalement för åtminstone en av händelserna, för att polisen ville det. Och det var relevant i sammanhanget.

Men snälla, sluta tjata om signalement om du bara vill veta gärningsmannens etniska ursprung. Det är ruttet och tröttsamt.

Veckans känsla:

Glad. Gick i veckan till tandläkaren för första gången på sju år. Väntade mig det värsta, men det gjorde inte ont för varken mun eller plånbok.

HERTZ: Influencers – ett kryphål för att sälja grej med tjej

Krönika Redaktören om nya säljknep Har influencers blivit sätt för företag att kränga saker med hjälp av bilder på lättklädda tjejer? Redaktör Evelina Hertz om sin senaste spaning.fredag 31/1 13:48

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt