Kommer fotgängarlobbyn att bli ett begrepp nu?

KRÖNIKA: Tar fotgängarlobbyn vid efter cyklisterna?

Det tog sin tid men nu är kritikstormen om bristande snöröjning igång. Och den här gången är det inte hårdast toner från cyklisterna.

  • Publicerad 14:26, 7 mar 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Under det senaste snökaoset har jag lekt med tanken att jag vore trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Tänk att vakna på morgonen, titta ut genom fönstret och se snön vräka ner. För att i nästa sekund inse med förskräckelse: Det är mitt ansvar! Det är jag som är ytterst ansvarig för att alla traktor- och plogbilsägare i länet som staden upphandlat för snöröjningen nu verkligen gör sitt jobb!

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det är här någonstans jag brukar lämna dagdrömmen om att vara snöröjningsansvarig politiker.

För går det ens att lyckas?

Är det möjligt att röja snö från Stockholms cirka 4 300 gator (med trottoarer och ganska ofta cykelbanor) på ett sådant sätt att känslan är att stockholmarna i allmänhet är nöjda?

Jag är tveksam.

Ytterst beror det ju på hur högt förväntningarna är ställda. Ett tag verkade det nästan som att det utförda arbetet motsvarade folks förväntningar ganska bra. Det dröjde flera dagar efter snöovädret innan kritikstormen blåste mot Daniel Helldén och trafikkontoret. Men nu är den igång som vanligt. Trafikkontoret tog emot 1 419 klagomål på en knapp vecka och oppositionen i Stadshuset slipar knivarna.

Den fördröja klagosången kanske beror på den jämställda snöröjningen (som innebär att gång- och cykelvägar och kollektivtrafikstråk ska plogas före bilvägar) i viss mån fungerat rätt bra. Åtminstone så bra att stans vintercyklister, en ytterst uppmärksam och högljudd grupp trafikanter, inte haft anledning att omedelbart tokrasa. Istället är det nu fotgängare som upplever sig åsidosatta. Det lär bara vara en tidsfråga innan det startas Facebook-grupper med namn i stil med "Vi som går i Stockholm" och "Gångtrafikanter först".

Efter cyklistlobbyn våras det för fotgängarlobbyn.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.