KRÖNIKA: Vad ska vi med alla föreningar till?

Tommy Karlsson: Är du med i Pingstkyrkan, jaha du talar i tungor som Ulf Ekman? Sverigedemokrat, se där, en rasistisk obildad bondlurk.

  • Publicerad 13:39, 24 okt 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

En av mina absolut bästa vänner och jag har känt varandra sedan vi var bebisar. Vi ses i princip aldrig eftersom vi är så lata och osociala att vi aldrig lyckas tajma en tid som passar båda, och är lika glada när någon av oss hittar på en ursäkt att ställa in. Men vi pratar desto mer i telefon.

Vi är rörande oöverens om mycket, och förflyttar växelvis blixtsnabbt genom hela de politiska fälten under ett och samma samtal. En sak som vi dock konsekvent brukar vara oöverens är om huruvida man ska vara med i föreningar: Jag är med i så många föreningar, från Beridna Högvakten till Djurens rätt, att jag tappat räkningen. Och driver själv en förening sedan 28 år tillbaka. 

Min vän skulle hellre tömma en bägare gift än att vara med i en förening, med dess årsmöten och allt vad det innebär. Jag tror dock att det är ett problem att så många inte vill vara med i föreningar, partier, samfund etc. Man vill inte bli stämplad.

Är du med i Pingstkyrkan, jaha du talar i tungor som Ulf Ekman? Med i Vänsterpartiet, jaha du bor runt Nytorget i Stockholm och pimplar senaste mikro-bryggeri-ölen och tar fram gitarren och sjunger Dylan runt grillen i Tanto. Sverigedemokrat, se där, en rasistisk obildad bondlurk, Moderat, du har inte sett någonting utanför Djursholm. Frimurare, du gör hemliga tecken när du handlar på Pressbyrån, Förbundet Humanisterna, ah, du funderar över den darwinistiska anledningen till toabesök medan du uträttar dina behov. 

Sverige byggdes till stor del av föreningsliv och jag tror att vi måste värna om dem. Föreningar, samfund, ordenssällskap, idrottsklubbar etc. etc. ger ofta en gemenskap som är oberoende av ditt arbete. När en vän gick bort fanns en förening där och stöttade omgivningen. Det kostar förvisso lite att vara med i föreningar och jag själv är bara aktiv i ett par. Men ska vi vara helt i händerna på vår jobbidentitet försvinner lätt gemenskapen om vi förlorar eller byter jobb. 

Men min vän har kanske rätt. Varför vara med i föreningar när man inte har tid att gå på möten eller ens läser medlemstidningen.

Thomas Karlsson, filosofie doktor och infödd Tumbabo

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.