Krönika: Vi danskar minns nazismens fasor

Leo Damgaard: Med förra helgens nazistmarsch i åtanke är det väl dags för oss alla att börja tänka framåt. Det är DU som kan vara den avgörande rösten.

  • Publicerad 12:04, 6 okt 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag kan inte låta bli att tänka på min egen uppväxt under brinnande krig. På alla förluster i tusentals hem genom arkebusering, ivägsläpande till koncentrationsläger i Auschwitz och andra hemska ställen i Polen och Tyskland plus mycket andra hemskheter.

Trots allt förtryck och elände var vi dock hela tiden ett enat folk som stod upp emot allt vad nazismen hade i sitt valpaket. Vi gjorde motstånd inom det vi hade möjlighet att göra motstånd mot. Vi lät oss inte kuvas, vi var stolta, vi var vita, vi var röda.

Vi hade sånger som höll oss samman, ”en vinter lång och mörk och hård”, vi hade ungdomsgrupper och motståndsrörelse, vi hade Kaj Munk och andra som offrade sitt liv för en god sak. Vi hade något i Danmark som jag gärna vill dela med mina svenska vänner.

Vi hade en tro på att vi gemensamt skulle bemästra och övervinna alla hemskheter, att livet en dag skulle återgå till det normala. Att vi skulle dra upp alla våra mörkläggningsgardiner och återigen få uppleva ljuset från utsidan.

Jag vill som många av mina landsmän lämna tråkiga minnen bakom mig och gå vidare. Historia är historia. Om man fortsätter att älta allt gammalt fortsätter man bara att plantera hat. Vi måste ge framtiden en chans att skapa sin egen framtid.

Låt oss alla respektera olika kulturers religioner. Vi är alla människor av kött och blod, vi vill i grund och botten att alla skall må bra och vara friska.

Tyvärr finns det ett fåtal som vill annorlunda.

Med förra helgens nazistmarsch i åtanke är det väl dags för oss alla att börja tänka framåt. På riksdags- och kommunvalet 2018.

Sällan har ett val varit så betydelsefullt som det som står framför oss. Vi måste alla gå man ur huse för att lämna våra röster. Vi måste göra vårt yttersta för att inga främlingsfientliga partier får något som helst inflytande över landet, våra invånare, för våra gäster utifrån.

Det är DU som kan vara den avgörande rösten för att vi inte skall låta oss styras av individer och partier som enbart är ute efter att söndra och förstöra landet.

Sverige är ett demokratiskt land och skall så förbli. Vi skall vara öppna för invandring, vi skall vara respektfulla, vi skall tacksamt ta emot alla nya tankar och idéer utifrån som kan bidra till att vårt land blir bättre, mera stabilt och starkare på alla ekonomiska och politiska punkter.

Din röst är mycket viktig för Sveriges fortsatta framtid och välstånd.

Leo Damgaard, ungdomsledare och Storvretenprofil

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.