Var är vargen? Foto: Mia Hellsten / Sacharias Källdén

KRÖNIKA: Vilda djur nytt slagträ i förtätningsdebatten

Vargarna har börjat ta sig in till stan. Det har redan gett effekt i den lokala politiska debatten om Stockholms utveckling, skriver Andreas Jennische.

  • Publicerad 07:00, 21 sep 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Glad gubbe
Än så länge har hösten visar sig från sin bästa sida. Hoppas det håller i sig.

Vad är det som händer i stan!? Förra veckan rapporterade vi om en varg i Bagarmossen och den här om en mård i Solberga. Vilda djur inne i stan! Vad är det någon fångar på en skakig mobilfilm nästa gång; en järv, en kungsörn eller kanske en lokatt?

Vargmötet i Bagarmossen har experter förklarat som osannolikt men inte omöjligt. Det har ju observerats varg i Södertörn på sistone och i Vallentuna ska det till och med skyddsjagas varg efter att gråben synts nära ett litet barn.

LÄS ÄVEN Blir skyddsjakt: Varg närmade sig ett barn

Oavsett nya rapporter från Söderort så syns redan tecken på att vildmarkens intrång kommer att ge avtryck i den lokala politiska debatten.

Efter vår artikel om Anette som mötte vargen i
Bagarmossen så gick arkitekten och debattören Ola Andersson ut på Twitter och skrev:

”F*kn vargar? Det här håller inte. Mindre skog, mindre vargar, mer bostäder, mer stad, tack!”

Det korta textmeddelandet var bland annat riktat till stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) – som svarade:

”De flesta rapporterna brukar dock sluta i ett: ”på platsen noterades spår av liten tamhund”. Men jag ska se vad jag kan göra...”

LÄS ÄVEN

Jag spår att detta bara är början på en typ av argumentation där rovdjur som används som slagträ i debatten om förtätning i vår stad. Antingen för man, som Ola Andersson, att de vilda är något dåligt som bör byggas bort.

Eller så slår man ett slag för att mer grönt och mer skog är just vad staden behöver. Kanske har någon redan hunnit starta Facebook-gruppen ”Vi som vill ha fler rovdjur på gatorna – stoppa förtätningen!”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.