Foto: Sara Ringström

KRÖNIKA. Vill du höra nålen falla mot bibliotekets golv?

Biblioteksdebattens vågor har gått höga i höst och dragit skam över de bråkiga ungdomarna. Men är det de som är problemet när banken samtidigt skickar sina kunder till biblioteket för hjälp?

  • Publicerad 15:48, 3 nov 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

En nål faller mot bibliotekets golv. Vill du höra den?

Jag är tjock i halsen. Det är svårt att koncentrera sig på något annat, jag måste harkla mig. Men det skulle låta som ett vrål i den kompakta tystnaden. Då kommer min räddning. En person skjuter ut sin stol lite för hårt i andra änden av salen och en våg av harklingar sprider sig genom salen. Inte bara från mig.

Platsen är Kungliga bibliotekets lässal. Ett biblioteksideal för vissa, en mardröm för mig och min hals.

Att komma till Skogås bibliotek är en befrielse. Där finns ett rimligt lugn där barn tillåts vara barn, ungdomar kan sitta och prata i samtalston, samtidigt som folk pluggar i den tysta delen.

REPORTAGE. Så blev biblioteket samhällets sista utpost

Biblioteksdebattens vågor har gått höga i höst och dragit skam över de bråkiga ungdomarna som inte kan vara tysta. Men stök från en viss grupp är inte problemet säger de bibliotekarier jag pratar med i Skogås.

Däremot har de arbetsuppgifter de inte hade räknat med, typ att hjälpa bankens kunder att förstå hur bankens e-tjänst fungerar.

Bibliotekarier jobbar arslet av sig för att se till ALLAS behov. De hjälper äldre att använda datorer, unga att hitta läsglädje och nyanlända att närma sig det svenska språket. Och det kostar inget. Demokratisk idyll.

Men deras tid är begränsad, så var drar vi gränsen? När banken tycker att även de förtjänar hjälp, avvecklar sin personliga service och skickar kunderna till biblioteket? Eller när föräldrar lämnar av sina småbarn på biblioteket som om det vore en förskola?

Bibliotekarier drar ett tungt demokratiskt lass. Låter vi avvecklingen av övrig samhällsservice att fortsätta lämnar vi dem i sticket.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.