Henrik Lindstedt är reporter på HuddingeDirekt. Foto: Sara Ringström

LINDSTEDT: Även "skumma typer” förtjänar ett lyssnande öra

I veckan berättar HuddingeDirekt om hemlösa Ingela och Niclas som bor på en ödetomt som ägs av kommunen. Det gör vi inte för att demonisera de grannar som vill avhysa dem. Vi gör det för att vi tycker att deras berättelse också räknas, skriver Henrik Lindstedt.

  • Publicerad 10:04, 22 aug 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

För ett par veckor sedan läste jag i den andra lokaltidningen om ”skumma typer” som hade bosatt sig på en ödetomt i Sjödalen. Grannarna hade blivit oroliga för att de inte visste vilka de okända människorna var, polisen tillkallades och Kronofogden kopplades in för att få dem avhysta.

Personerna som bor där heter Niclas Kreüger och Ingela Lindberg och i veckans HuddingeDirekt väljer vi att berätta deras historia.

Bor i övergivet hönshus – nu tvingas de flytta

Det gör vi inte för att på något sätt demonisera de grannar som känner oro inför detta nya okända inslag i området. Det är mänskligt och förståeligt att känna oro, med tanke på att det dessutom har varit en del människor utöver Niclas och Ingela som har kommit och gått det senaste halvåret.

Det har också varit människor med olika former av sociala problem, bland annat missbruk.

Vi berättar Niclas och Ingelas historia eftersom att den är viktig. De är två av de drygt 200 personer i Huddinge som saknar ett hem. De är också två människor av kött och blod, med egna åsikter, behov och svårigheter.

Det känns fånigt att behöva säga det, men ja – alla förtjänar att få göra sina röster hörda.

I Sjödalen har de under en kort tid haft ett hem, nu står de snart utan igen. Vad kommer hända med dem då? Det försöker vi reda ut här.