Henrik Lindstedt, redaktör på Direktpress. Foto: Sara Ringström

LINDSTEDT: Dags att skryta – här slår vi Göteborg!

Södertörnsbor. Sätt på er sydvästen, häng höganäskruset runt halsen och dra som yrväder till havs! Vi bor på landets tredje största ö – och det är dags att vi börjar skryta om det.

  • Publicerad 07:50, 29 feb 2020

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

I början av min reporterkarriär jobbade jag i Nynäshamn. När man hoppade av på Nynäsbanans ändstation låg doften av rökta räkor i luften, man hörde havsfåglarnas skrik och vågorna kluckade mot kölarna i småbåtshamnen.

Man kunde nästan missta sig för att vara på en ö ute i skärgården.

Det jag inte visste då var att jag ju faktiskt var på en ö. Landets tredje största ö. Det jag inte heller visste var att mitt dåvarande hem i Flemingsberg låg på samma ö. Nämligen Södertörn.

Södertörn? Vadå pratar du om högskolan? frågar en icke namngiven kollega när vi börjar jobba med vår folkbildande artikel om att vi boende i södra Stockholm, Botkyrka, Huddinge, Tyresö, Haninge, Nacka, Södertälje och Nynäshamn faktiskt är ö-bor.

Vi borde sätta på oss sydvästen, hänga höganäskruset runt halsen och dra som yrväder till havs!

Har vi verkligen en sådan ö-mentalitet? Vi är trots allt relativt nyblivna ö-bor. Det var en teknikalitet hos SCB som gjorde Södertörn till ö 2014.

Om man ska lita på Britt från Gullmarsplan som talar i vår artikel om detta så är en ö-bo lokalpatriotisk. Där börjar åtminstone min ö-mentalitet att växa. Jag är nämligen jävligt stolt över att bo på landets tredje största ö, före göteborgarna på Orust och Hisingen.