Henrik Lindstedt är reporter på HuddingeDirekt. Foto: Sara Ringström

LINDSTEDT: Dunket från lokalkrogen vaggar mig till sömns

Neonljuset och basdunket från lokalkrogen Angelos skänker lite fulsnygg glamour till det annars så nersnackade Vårberg centrum. Vad vore ett centrum utan sin krog? frågar sig Henrik Lindstedt.

  • Publicerad 16:29, 22 mar 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Ibland vaggar basdunket mig till sömns. Särskilt på söndagar. Det är av någon anledning den hetaste utekvällen i Vårberg centrum, där jag bor. Inne på Angelos dansar man till latinohits och sjunger karaoke. Neonljuset letar sig ut på gatan och ger det annars så grådaskiga centrumet en liten känsla av Tokyo.

Hemma sussar jag snart sött. Söndagsångesten har letat sig in i drömmarna, men också lite fredagsfeeling.

Vårberg centrum har taskigt rykte på grund av droghandel och en allmänt rätt sliten look. Men Angelos får centrumet att vibrera lite några timmar om kvällen och får en att associera det med nåt annat. Där har jag lärt känna nya människor ur grannskapet, slängt lite käft och fått mig en liten kurs i salsa av en kvinna jag aldrig tidigare träffat.

Lokalkrogen kan ha den kraften. Här träffas både nya bekanta och gamla. Här vänds inte blickarna ner i backen utan vandrar i stället lite forskande över alla ansikten. Som i veckan när jag träffade Gun och Lasse på Trångsunds kök & bar. De har en liten familj av vänner och bekanta som träffas på eftermiddagarna och tar en öl och håller koll så att alla mår bra.

”Om någon inte dykt upp på ett par timmar så blir man orolig och ringer för att kolla läget.”

Även en nykomling var helt självklart välkommen in i familjen. Jag fick sitta vid deras bord och vi både skrattade och pratade allvar.

Vad vore ett centrum utan sin krog? Och vad vore krogen utan sina stammisar?