Elina Lundberg. Foto: Maja Brand

LUNDBERG: Skolfrågor får blodet att svalla

Vår rapportering om disciplin och skolans förhållande till krävande föräldrar har engagerat många. Debatten rör en rad stora samhällsfrågor om uppfostran, ansvar, regler och den berömda “lättkränktheten", skriver reporter Elina Lundberg.

  • Publicerad 15:04, 4 nov 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Å ena sidan: Föräldrar målas upp som jobbiga jävlar som måste hållas kort, skolan måste sluta curla ungarna, sätta ner foten och dra av kepsen på barnen som behöver tydliga regler och ramar.

Å andra sidan: Skolor beskrivs som slutna fort som inte tål granskning eller kritik, som avvisar både föräldrar, som slåss för sina barns rätt till stöd, och elever som inte passar in i skolans färdiga mallar.

I flera artiklar har vi skrivit om tydliga skolregler för föräldrar och, den här veckan, för elever i klassrummen.

Rapporteringen har dragit igång en polariserad skoldebatt och reaktionerna har rasat in, från långt fler än föräldrar och skolpersonal.

Kanske är det för att vi alla varit elever en gång, minns hur det var då och därför också har åsikter om hur skolan borde vara nu.

Men debatten kokar också ner till större samhällsfrågor om uppfostran, ansvar, regler och den berömda “lättkränktheten”.

Bland hyllningarna av tydliga rektorer och tuffa skolregler hänger det ibland ett “äntligen” i luften.

“Äntligen vågar någon stå upp för lydnad och visa kränkta föräldrar och elever var skåpet ska stå”. “Äntligen törs någon markera mot flumskolan och PK-samhället. Då jävlar blir det lite ordning”.

Så tangerar frågan om skolans förhållande till barnen och föräldrarna en större debatt om lag och ordning, krav och förväntningar och i slutändan om vilka små samhällsmedborgare vi vill fostra och hur.

Frågor som alldeles uppenbart får blodet att svalla hos många.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.