Mary Juusela, grundare Lika Olika-metoden Foto: Åsa Olsson

Mångfalden på gatan

Klockan är sju på morgonen när taxin från Arlanda svänger in på parkeringen hemma i Kungsängen.

  • Publicerad 14:30, 3 nov 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Där är pappan från England, familjen med svärdottern från Sri Lanka, barnen med en pappa från Panama.

llt är stilla. Inget glömt? frågar chauffören när han plockat ut bagaget. Jag skakar på huvudet och han åker iväg. Det gungar rejält när jag går mot huset. En kombination av långa dagar och sömnbrist.

Med möda rullar jag bagaget mot lägenheten. Tänk att jag nyss befann mig i Indonesien, världens fjärde mest folkrika land, och på ön Bali. Exotisk mat, hög luftfuktighet och en djungel så tät att aporna inte hade några problem att svinga sig från träd till träd.

Och nu är jag åter i Sverige.

Rakt i mellanmjölksmyllan på min hemmagata.

Väl utanför ytterdörren ser jag att mina blommor knappt överlevt. Grannens katt ligger där han brukar. Jag kliar honom bakom örat och han spinner tacksamt. Efter ett febrilt sökande i tre påsar hittar jag hemmanycklarna.

När jag stoppar nyckeln i låset ser jag rakt in i ögonen på den indiske fredskämpen Mahatma Gandhi, som sitter på min nyckelkedja. Han sa ”var förändringen du vill se i världen”. Jag tycker det stämmer. Att allt börjar hos en själv.

Jag bokstavligen ramlar in entrén med mina kassar och bagage. Häller upp ett glas vatten och sätter mig utmattad ner på köksstolen. Efter mina elva års arbete med fattigdomsbekämpning i Afrika är jag tacksam att jag har en vattenkran och slipper gå till en torkad brunn flera kilometer bort.

Där jag sitter tittar blicken runt i köket på alla bekanta saker och många fina minnen kommer till mig.

Minnen från resor runt om i världen och i Sverige. En mortel från Tanzania, en ask för småprylar från Brasilien, en bok från Makedonien och åtskilliga tavlor från Indien och Canada. En kruka från Göteborg, en dalahäst från Borlänge, en porslinsgumma från Köping och en matta från Umeå. Mitt hem är mångfald.

Utanför på gården, på väg till förskola, skola och arbete, passerar grannarna.

Där är pappan från England, familjen med svärdottern från Sri Lanka, barnen med en pappa från Panama, den äldre kvinnan, det yngre paret, barnfamiljen och skilsmässofamiljen. De glada, de ledsna och de sprudlande. Det som gör mig gladast är att mitt bostadsområde är mångfald.

Egentligen behöver jag inte åka iväg för att upptäcka nya människor och tankar. Jag behöver bara gå utanför ytterdörren och säga hej till mina grannar. Vi som bor här är verkligen lyckligt lottade.

Har du också mångfald?

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Marcus blir kommunens nya näringslivschef

Marcus Nybom blir Upplands-Bros nya näringslivschef. Den 25 mars tar han över posten.fredag 18/1 16:00

Senaste numret

Bålstabladet