Mögel och flugägg. Ett flertal anmärkningar riktas mot ett serveringsställe i Enköpings kommun. (Bilden är inte därifrån). Foto: Mostphotos

Nej, vi berättar inte var – det skulle slå för hårt

Varför berättar du inte?, säger en upprörd man i telefon. Han är inte ensam. Många vill veta vilken snusk-restaurangen är som vi skrev om förra veckan.

  • Publicerad 09:42, 2 sep 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Det var flugägg, möglig potatis och smuts. Kylvaror förvarades för varmt och det fanns anmärkningar på hygienen.

Kort sagt – efter den livsmedelskontrollen vill nog ingen äta där.

Äta var?

Ja, det var ju det som alla frågade, förstås.

Klart man vill veta.

Fast det är journalisters eviga roll; att veta mer än vi kan berätta.

Jag bestämde att vi inte skulle berätta vilken restaurangen var. Det var ett lätt beslut.

Jag resonerade så här: Om livsmedelsinspektören bedömde att stället kunde fortsätta ha öppet kan inte vi som tidning i praktiken tvinga dem att stänga.

Ett namnavslöjande skulle slå för hårt mot företagaren.

Vi ska vara försiktiga när vi namnger personer och företag i negativa sammanhang. Så vill vi ha det och så säger publicitetsreglerna att vi ska göra.

”Om ni inte berättar var det är vore det bättre om ni inte skrev alls”, säger några.

Jag håller inte med.

Om vi vet att det förekommer ska vi berätta om det. Det vore värre, tycker jag, om vi struntade i att skriva.

Då skulle Enköpingsborna inte ha en aning om ifall det fanns något serveringsställe med en massa anmärkningar. Nu kan ni i alla fall fråga.

En läsare tipsade om att alla restauranger i England måste skylta med senaste hygienrapporten och betyget den då fick.

Jättebra tyckte många och jag håller med.

I några diskussioner har det dragits olika liknelser; ”men det är ju som om...” och så något exempel.

Fast det fungerar inte så. Varje publiceringsbeslut är unikt. Det finns inte två situationer som är exakt likadana.

Ett par läsare har tyckt att det varit fel att skriva utan att namnge restaurangen för då ”blir alla andra misstänkliggjorda”.

Jag är medveten om problemet, förstås. Så tänker vi ofta.

Men ”restauranger i Enköping” är en så stor grupp att ingen kan känna sig specifikt utpekad, resonerar jag.

Ungefär som när rikstidningarna skriver ”en ort i Mellansverige”. Det kan vara Enköping – men det kan lika gärna vara Karlstad, till exempel.

100-åringen

En 100-åring firades. Enköpings Åkeri fyllde år. Blomstrande 100-åriga företag har vi inte många av i kommunen.

App

Ni har väl laddat ner vår app. Gå in på StockholmDirekt, ladda ner appen och välj Ena-Håbo Tidningen.

Vattenbrist

Först är det skit i vattnet. Sen är det inte det. Bara lite. Fast inte så mycket som jag kan ha i brunnen därhemma.

Sen är vi utan precis allt vatten på jobbet en halvdag efter en läcka.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Insändare: Liberalerna säger ja till att sälja Ena Energi

Krönika Det har gjorts flera utredningar om Ena Energis framtid. På Kommunfullmäktige (KF) den 11/12- 17 beslutades med stor majoritet att ge Enköpings kommuns moderbolag AB (EMAB) i uppdrag att gå vidare...fredag 8/6 10:04

Insändare: Stoppa försäljningen av Ena Energi, säger personalen

Krönika Inför debatten i kommunfullmäktige kring försäljningen av Ena Energi vill vi, personalen i bolaget, passa på att ge vår syn. Området kraftvärme är komplext och det tar många år att förstå helheten....fredag 8/6 10:04

Vill inte vara någons nödutgång

Krönika Jag sitter på Arlanda och väntar på mitt flyg vidare mot nästa destination. En stund av lugn innan nästa check-in, nästa tullkontroll, nästa take-off. Trodde jag...torsdag 3/5 18:51