Om ni vill ha min röst får ni steppa upp

Vilket parti kommer att göra en märkbar skillnad, som sätter spår i den svenska historien och blir ett exempel för andra länder? Till det partiet vill jag ge min röst, skriver Christian Youhana.

  • Publicerad 10:53, 22 dec 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Det nya året som närmar sig med stormsteg innebär valår för oss svenskar. Ju mer vi närmar oss valet, desto mer broschyrer kommer att dyka upp i våra brevlådor. Fler partiledardebatter kommer att synas på TV och på torgen kommer representanter från olika partier att trängas och dela ut ännu mer broschyrer och godis, i hopp om att vinna fler röster på valdagen.

Inget nytt med det. Den enda skillnaden för mig blir att jag kommer att få rösta denna gång. Jag har aldrig sett mig som politiskt insatt, som de klasskompisar som brukade vara väldigt aktiva på samhällslektionerna i skolan så fort politik stod på schemat, eller som var medlemmar i politiska ungdomsförbund. Självklart har jag alltid haft åsikter, men jag tycker ärligt talat inte att det har funnits någon direkt skillnad på Sveriges styre när olika partier suttit i regeringen.

Sveriges rättsväsen och lagar är lika orättvisa som de alltid har varit. Man friar våldtäktsmän samt ger mördare alldeles för låga påföljder. Anledningen till de låga straffen förklaras med juridiska begrepp som dråp och vållande till annans död. 

I Stockholm uppmanas vi att åka kollektivt, men ändå höjer man priset på SL-korten konstant. Detta trots att mycket av vår lön betalas i skatt och skatten i sin tur borde täcka en större del av lokaltrafikens kostnader. 

Bristen på bostäder är också väldigt aktuell. Hur ska man ha möjlighet att flytta hemifrån när bostäder med ockerhyror är nästan de enda som finns? 

De saker som är väldigt bra i Sverige, som gratis vård för barn, högkostnadsskyddet samt gratis utbildning, har funnits länge.

Hur ska jag då rösta? Vem ska jag rösta på för att Sverige ska kunna bli ännu bättre? Vilket parti blir först med att inse att hårda straff är det som krävs för att minska brottsligheten? Vilket parti kommer att börja prioritera byggen av förorter, bostäder, och trafik? Vilket parti kommer att göra allt för att förebygga psykisk ohälsa bland invånarna och vem har lösningen på hur man minskar ensamheten, stressen och föroreningarna i samhället?

Vilket parti kommer att göra en märkbar skillnad, som sätter spår i den svenska historien och blir ett exempel för andra länder? Vilket parti kommer att under sina fyra år i regeringen förändra landet till det bättre och inte bara avge tomma löften? Till det partiet vill jag ge min röst!

Christian Youhana, 19 år från Vårby gård

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.