Om vi lyssnar noga kan #metoo förändra vår värld

#Metoo är ett vrål. Vi måste lyssna. Vi måste lära.

  • Publicerad 11:57, 3 nov 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Solo kallade vi det. Varje rast samma sak. Tennisboll i hand, samling i rutan och så spelade vi. Det hade inte alltid heta Solo. Någon bestämde en dag att namnet skulle bytas ut mot just Solo. Vi hade kallat det något annat. Ordet var för oss små barn bara just det. Ett ord. Utan vikt. Utan någon annan mening. På andra sidan Atlanten var det något annat. Ett ord laddat med hat. Ett ord för att förtrycka människor. Det behöver inte upprepas här, men jag har tänkt på det en hel del under de senaste veckorna.

Jag har tänkt på det och på min uppväxt. Mitt agerande. För allt hänger ihop. Nu och då. I förra numret av den här tidningen berättade Emma Ytterbrom på vår skolsida hur #metoo spritt sig över ett världshav hela vägen till våra skolgårdar. Om hur spanskläraren Alexandra Rönnerblad vill uppmärksamma budskapet mer än vad som görs i skolan idag.

Däri finns nyckeln till en ljusnande framtid.

Mitt eget feministiska uppvaknande dröjde väl länge kan jag känna idag. Mest beror det på mig själv, men grunden lades långt tidigare. Mansbilden ritades tydligt framför mina ögon. Precis som flickor fick lära sig att ”sådana är pojkar”, fick vi höra att ”sådana ska pojkar vara.” Att visa känslor och vara mjuk var inte för oss.

Ingenting av det kan eller ska användas som en ursäkt, men ska vi finna en väg framåt måste vi ändå söka förklaringar på flera plan.

Därför är det viktigt att påpeka hur rätt Rönnerblad har. För ett spel får inte namnet Solo av sig självt. Barnen behöver vägvisare. Ingen föds till den som den så småningom blir. Vi skulpteras av intryck. Snart nog gör vi helt egna val och blir den vi blir. Men bara för att världen ser ut som den gör, betyder det inte att den står still. Den förändras hela tiden. Skola, föräldrar, tränare, andra vuxna.

Vi måste nu visa vägen och vi börjar bäst genom att lyssna på alla dessa tidigare tystade röster.

New York

The Big Apple är alltid hett, men lite extra när den nu färgas av Sveriges närmaste stad. Jag håller tummarna stenhårt för att vår egen Fredrik Gustafsson knäcker fyra timmar och att han kommer hem med det där kaksmöret.

Pia Wåhlmark

Vilket energiknippe den kvinnan är ändå. Att träffa henne gör att det känns som om man orkar precis hur mycket som helst. Hoppas att hon får uppfylla sin vision för ett klassiskt ställe fullt ut.

Rattfyllerister

Varje dag ringer vi polisen. Nästan varje dag berättas om en rattfyllerist eller två. Det har blivit standard och det är för sorgligt. Sätt er inte i bilen när ni har druckit. Ni riskerar att förstöra så många liv.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Insändare: Liberalerna säger ja till att sälja Ena Energi

Krönika Det har gjorts flera utredningar om Ena Energis framtid. På Kommunfullmäktige (KF) den 11/12- 17 beslutades med stor majoritet att ge Enköpings kommuns moderbolag AB (EMAB) i uppdrag att gå vidare...fredag 8/6 10:04

Insändare: Stoppa försäljningen av Ena Energi, säger personalen

Krönika Inför debatten i kommunfullmäktige kring försäljningen av Ena Energi vill vi, personalen i bolaget, passa på att ge vår syn. Området kraftvärme är komplext och det tar många år att förstå helheten....fredag 8/6 10:04

Vill inte vara någons nödutgång

Krönika Jag sitter på Arlanda och väntar på mitt flyg vidare mot nästa destination. En stund av lugn innan nästa check-in, nästa tullkontroll, nästa take-off. Trodde jag...torsdag 3/5 18:51