Självbild. Krönikören ser sig själv som den perfekte föraren.

På E18 är det bara jag som är perfekt

Åh, E18. Du laglösa land.

  • Publicerad 08:16, 14 sep 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Om svordomar verkligen skickar en till Hin håle-hoods, som min mormor hävdade när hon sålde in kristendomen som allra hårdast till en liten lättpåverkad grabb, torde helvetet svämma över av E18-resenärer.

Jag gissar ju givetvis bara här, men jag kan omöjligt föreställa mig att jag är ensam om att förbanna mina motorvägskollegor under morgnar och kvällar till och från jobbet. Inte med tanke på allt dragkroksnosande jag upplevt under mitt halvår på denna tidning och resandet som ingår i uppdraget.

Att hålla avstånd är i stort sett omöjligt. Erbjuder du tio meter stjäl någon genast fem. Att hålla hastigheten är bara att glömma. Antingen kör framförvarande för långsamt eller så är det efterföljande som trampar lite väl hårt på gasen.

Att blinka tycks kosta pengar, om det inte handlar om att medelst ljusshow á la Avici meddela vad du egentligen anser om personen som lite väl sent bestämde sig för att köra om den där lastbilen som stånkar sig uppför backen. Är ett körfält avstängt går det ändå att tjäna någon sekund och ett par billängder på att tvinga sig in lite längre fram genom att köra förbi de som står längst bak i kön.

Och där sitter jag. Lika oskyldig och felfri som den dag jag föddes. Ensam om att göra allt bilgudarna tänkte sig det när de författade vägens oskrivna regler ungefär samtidigt som Nicolas-Joseph Cugnot fick sin ångmaskin att rulla och vi lämnade hästdroskan i ett moln av utveckling och framåtanda långt där bak.

Inte på någon annan plats, i någon annan situation är jag fullt så strålande vackert perfekt som bakom ratten. Alla andra, i stort sett, gör allt fel. Jag förväntar mig nästan att övriga bilar ska stanna, att förarna ska kliva ur, ställa sig på led, göra honnör och förklara för mig att jag är deras sista hopp.

Det gör de nu inte och istället sitter jag där och vrålar mig närmare skärselden. Väl där, och låt oss hoppas att det dröjer en avsevärd tid, räknar jag alltså med att få sällskap av dig. Och dig. Och dig och alla andra E18-riddare som givetvis vet att de är precis så perfekta som jag.

Militären

Tyck vad du vill om försvaret, att det ska skrotas eller stärkas, bli Natosambo eller bestå av hemvärnsgubbar. Just nu märks det på ett ovanligt tydligt sätt. Inte minst här i Enköping när Aurora verkligen kör igång.

Bostadsmarknaden

Din gissning är lika bra som min. Eller valfri ekonoms. Tycks det. Huspriserna har rusat uppåt, men nu varnar alltfler för ett prisras. Eller att stigningen stannar av. Eller så fortsätter det uppåt. Varsågod att gissa, som sagt.

Tranor

Jag och kollega Fredrik diskuterad vilken fågel man skulle vara - om man var en fågel alltså. Gråsparv sa vi. Verkar ha ett soft liv. Vill man spana på fåglar är den kanske inte så intressant, men lättare att hitta än tranan i alla fall.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Insändare: Liberalerna säger ja till att sälja Ena Energi

Krönika Det har gjorts flera utredningar om Ena Energis framtid. På Kommunfullmäktige (KF) den 11/12- 17 beslutades med stor majoritet att ge Enköpings kommuns moderbolag AB (EMAB) i uppdrag att gå vidare...fredag 8/6 10:04

Insändare: Stoppa försäljningen av Ena Energi, säger personalen

Krönika Inför debatten i kommunfullmäktige kring försäljningen av Ena Energi vill vi, personalen i bolaget, passa på att ge vår syn. Området kraftvärme är komplext och det tar många år att förstå helheten....fredag 8/6 10:04

Vill inte vara någons nödutgång

Krönika Jag sitter på Arlanda och väntar på mitt flyg vidare mot nästa destination. En stund av lugn innan nästa check-in, nästa tullkontroll, nästa take-off. Trodde jag...torsdag 3/5 18:51