På Höjden väntar Nana på oss

Livet blev annorlunda för henne här. Här är det tystare. Kallare än bergsslätterna i Irak. Här bor vi i lägenheter i miljonprogram och ringer innan vi hälsar på.

  • Publicerad 11:55, 6 okt 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

När hon kom till Sverige hade hon hunnit leva ett helt liv redan. Hon har 14 syskon och 10 barn. Hon uppfostrade alla, lagade mat som till 12 hungriga brandmän varje dag, frukost, lunch och middag. Sydde ihop hål i tröjor, knappar i skjortor och borstade tovor ur lockar. Hon var Yom med hela Alqosh. 

Idag är hon Nana för Skärholmen. Hon lärde sig aldrig att läsa eller skriva, varken på arabiska eller svenska. På svenska kan hon säga tack, ett ord hon använder flitigt.

Livet blev annorlunda för henne här. Det är inte samma samhörighet som hon är van vid. Grannar som knackar på dygnets alla timmar, barn som springer mellan hus och gathundar som hittar mat i trädgårdar. 

Här är det tystare. Kallare än bergsslätterna i Irak. Här bor vi i lägenheter i miljonprogram och ringer innan vi hälsar på. Här stannar vi en stund men måste alltid iväg. Här träffar hon barnbarnen en gång i veckan som bäst. Här är det ängsligare, mer eftertänksamt, mindre gemenskap. 

Men hon är inte maktlös. I Irak hade hon en trädgård. I Sverige sår hon frön i kommunens rabatter. Hon skördar och ger till grannarna. Varje dag tar hon ett långsamt varv i Skärholmens centrum. Mellan Lidl, Munirs, Vivo och torghandlarna. Hon pratar arabiska med nästan alla och många svarar tillbaka, vissa med leenden, andra med ord. 

På många sätt sköter hon fortfarande sitt hushåll, med tio barn. Hon handlar fortfarande för en stor familj, hittar de bästa klippen på tomater och lök. Hon delar upp dom i plastpåsar och väntar på att barnen ska komma. Hon lagar mat för flera varje dag och ringer alla för att bjuda in. 

Och vi försöker, när vi hinner. Mellan jobb, skolor, vänner och events. Mellan ölhak på söder, rejv i skogar, möten på jobben, handlingar på Ica, filmkvällar med vänner, bilbesiktning och läkarbesök finns en Nana som tänker på alla, jobbar för alla och väntar på alla. 

Liza Youhanan, 28 år, journalist från Skärholmen. Jobbar med digitala medier

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.