Nej, ALLA cyklister kör förstås inte mot rött. Foto: Mikael Andersson

Prawitz: Kränkta cyklister, kom ut ur era bubblor nu!

När man skriver om cykling vet man redan innan publicering att det kommer komma en flod av arga reaktioner från cyklister. Skärp er och var inte så lättkränkta! tycker vår cyklande reporter Ellinor Prawitz.

  • Publicerad 12:15, 14 sep 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Här är en krönika tillägnad alla kränkta cyklister där ute.

Den här veckan har vi gjort en stor kartläggning över cykelolyckorna som skett i Västerort under 2017. Där säger polisen att ett av problemen är att både cyklister och bilister har en tendens att köra mot rött och strunta i väjningsplikt. På en enda förmiddag hade polisen stoppat och bötfällt 80 cyklister som cyklade mot rött vid Alviksplan. 80!

Här sker alla cykelolyckor i Västerort och Järfälla

När vi publicerade artikeln på nätet trillade de arga cykelkommentarerna in direkt: ”alltid ska medier och polis ta bilisternas parti!”

Polisens markering: Dryga böter till cyklister i morgonrusningen

Vi journalister är ganska vana vid att bli hatade av båda sidorna i vilken debatt som helst. Vi kan liksom aldrig göra rätt. Och så är det väl med den saken.

Men låt mig här förtydliga: Nej. Alla cyklister cyklar förstås inte mot rött. På samma sätt som att alla bilister inte kör mot rött.

Men faktum är att en del bilister och cyklister gör det. Handen på hjärtat – kan du säga att du aldrig sett en cykel köra mot rött (jag såg en senast i morse) och kan du säga att du aldrig sett en bilist köra mot rött (jag kan det i alla fall inte)?

Jag cyklar varje dag. Så när cykelbanor byggs ut och förbättras så sällar jag mig alltid till de hurrande leden. Men – och ta ett djupt andetag nu alla cyklister innan ni spricker av frustration – att blunda och vilt skrika ”inte ALLA cyklister”, påminner liiite om att skrika ”inte ALLA män” när det kommer till en annan het debatt. Ni vet vilken jag menar.

Kom ut ur era cykelbubblor nu.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här poppar sex parklekar upp i sommar

Bromma får nya tillfälliga lekställen Bromma får sex nya parklekar - tillfälligt. I sommar dyker Brommas fritidsledare upp i parker och på stränder för att fixa gratis aktiviteter för barn och unga.måndag 18/6 14:55

Nu kan du låna böcker – medan du hämtar barnen

Här är Hässelbys första förskolebibliotek Låna böcker samtidigt som du hämtar på förskolan? Ja, nu går det på förskolan Vårbrodden i Hässelby där stadsdelens första förskolebibliotek öppnade i torsdags.måndag 18/6 12:11