Foto: Anna Wettergård/ Michael Folmer

Reactor ska ingenstans

Orten har klandrats för mycket, och vid valår syns det extra mycket. Anklagande om klan-röstningar, att ungdomar i grupp är synonymt med otrygghet, och att vi är missgynnande för demokratin eftersom många inte tror på den.

  • Publicerad 15:28, 6 dec 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.


Problematisering efter problematisering, en bild som säger att orten är lat och obrydd. Fake news.
 
Orten är föreningstät, orten är full av ideell kraft. Folk som ställer upp för varandra villkorslöst, folk som hjälper varandra att utvecklas. Här både föds och dör engagemang.
 
För lite mer än tio år sen drevs ungdomshuset Reactor fram utav ungas kraft i området. På en plats som valts med mycket eftertanke med tanke på alla möjligheter och förutsättningar den har. Med separat ingång till danslokaler, anslutning till fotbollsplan, utrymme för grillning och festivaler, ett stort vardagsrum, tillgång till gym med mera.
Ett fantastiskt exempel på hur engagemang föds.
 
Reactor har gett vårt områdes ungdomar ett extra vardagsrum, en plats där intressen utövats och utökats, stora namn har fötts här och talanger har odlats fram. Med ungdomsledare som jobbat med hela sitt hjärta har Reactor alltid varit en enorm tillgång för området.


Studier visar att förortsbor lever i snitt nio år kortare än innerstaden på grund av hälsan och stillasittandet i våra områden. Ett ungdomshus med så mycket fysisk verksamhet får helt enkelt inte förflyttas in till kontorslokaler.
Här dör engagemang.
 
Återigen fattas beslut över våra huvuden, i den tid där din rösts påverkan uppmärksammats som mest. Personalen på Reactor fick informationen när beslutet redan fattats. Därefter fick dom förmedla vidare ett beslut som drabbar så många men som gått helt utan någon demokratisk process till sina besökare. Ungdomarna tog sig till nämnden och såg till att markera missnöjet, men tjänstemännen stod fast vid sitt beslut. Kan man klandra bristen på förtroende när en beslutsfattning som påverkar din fritid exkluderar dig helt och fattas av parter som inte berörs av det alls?
 
Att lokalen är i renoveringsbehov är ingen nyhet, personalen har flaggat för det i 6 års tid. Ungdomar och anställda ska inte behöva vistas i lokaler som inte är fullt säkrade. Men det är stor skillnad på en renovering och en flytt. En renovering utökar möjligheter, medan en flytt med nedgradering begränsar dem.
 
En hänvisning till Kulturskolan är inte likvärdig alls då den verksamheten kommer med en avgift. Det öppna rummet förloras och för att inte tala om all fysisk verksamhet som danslokal, fotbollsplan och gym. Kontorslokaler i centrum är långt ifrån det fria hus som tagits fram av ungas egna initiativ. Ska fontänen användas som grillplats?
 
Det sägs att Reactor inte stängs utan att Reactor förflyttas, men med en flytt så förloras också husets funktion och tillgångar. Just nu är huset uppe i en omprövning i och med protesterna mot beslutet, men samtliga parter är lämnade i ovisshet. Ingenting i denna process har varit rättvis och det är inte rätt att låta ungdomars välmående vila i händerna på beslutsfattare som utesluter den faktiska målgruppen. Reactor ska ingenstans.